Събота, 15.08.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда." 1 Йоан 1:9

OnLine
RSS Facebook Twitter

Рана от любов

Main Pic
Публикувана: 06.07.2020
Автор: Людмил Ятански
Прочетена: 631
Коментари: 0

Запитах се дали може да има любов, в която да няма болка. Този въпрос дойде провокиран от любовната "Песен на песните" на Соломон. Там красивата, млада жена изразява чувствата си и удоволствието си, че е прегърната от своя възлюбен. Тя е в неговата прегръдка и въпреки това моли своите приятелки да я подкрепят с плодове, защото е ранена от любов. Какво иска да каже? Дали не е обичана? Дали любовта ранява, дори да е взаимна?

Мисля си, че единствено където няма любов, там няма рана. Това твърдение е подобно на истината, че където няма живот, няма и смърт. Или с други думи мъртвият не го боли. Но ако е жив човек, той може да изпита големи тревоги и болки, но и големи радости.
Когато човек не обича, той не може да бъде наранен. Дори да бъде изоставен от партньора си и предаден от приятелите си той е безчувствен, защото няма обич. Той е такъв, защото всъщност няма партньор, нито има приятели. Има ли любов, има приятели, има партньор, но има и болка.
 
Бог изпитва болка и дори Той може да каже, че е ранен от любов. Нашата невярност го наранява. Нашето предателство го прикова на кръста, тоест Го уби.
 
Ако Бог беше безразличен към нас, то Той не би изпитал никаква болка. Щеше да му е все едно какво става с нас.
 
Ако аз не мога да обичам, аз няма да съм ранен. Няма да съм ранен, защото съм безразличен. Но ето още една истина: няма по-голяма болка от безразличието. Тази болка е по-жестока от ада. Този, който обича, може да бъде наранен. Но няма по-голяма сила и по-голяма наслада от любовта. Бог, който е Бог, е избрал да бъде наранен, но да обича силно. Той претърпя това противоречие против себе си, заради предстоящата радост, радост от горещата любов. Ами заради това дефиницията за Бог е: Бог е любов! О, о, о, "много води не могат да угасят любовта, нито реките могат да я потопят; ако някой би дал целия имот на дома си за любовта, съвсем биха го презрели".
 
Кое убива любовта? Защо сякаш в днешния свят има все по-малко любов? Онова, което убива любовта е другият вид любов - любовта към себе си. Заради егоизма си човек е готов да пожертва всеки и всичко. Истинската любов убива егоизма, а егоизмът убива истинската любов.
 
Накъде да поема? Какво да избера?
 
Избирам това, което избра Исус. От любов загуби живота си. Но точно тогава го спечели! Любовта не може да бъде угасена от нищо. Истинският живот не може да бъде умъртвен. Е, аз избирам него. И знам, че не съм единствен.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg