Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Поне 12 християни са арестувани в Иран за последните дни

Main Pic
Публикувана: 07.07.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1117
Коментари: 0
Членове на Революционната гвардия на Иран са арестували най-малко дванадесет християни при координирана операция, която се е провела в три различни града в страната.
 
Първият арест се е състоял на 30 юни в Техеран, когато десет разузнавачи нападнали дома на вярващи, където били събрани около 30 християни. Въпросните мъже записали на видео нападанието, след което отделили мъжете от жените и, макар че в началото се държали уважително, след като изключили камерите, започнали да се отнасят грубо с християните.
 
Християните бяха откарани на паркинг, където имало микробус със затъмнени прозорци, както и няколко автомобила. След това агентите прочели списък с имена, написани на заповед за арест. Шестима от тях, чиито имена се намирали в списъка, били оковани с белезници, очите им били завързани и били откарани с камионите.
 
На останалите били конфискувани мобилните телефони, а агентите ги накарали да предоставят данни за контакт и им казали да не очакват да получат телефоните си поне за следващите 72 часа.
 
Шестимата арестувани християни, както и някои, които не били в списъка, били закарани до техните домове в Техеран и Карадж, където похитителите се опитвали да намерят и конфискуват Библии, друга християнска литература и електронни комуникационни устройства.
 
Според разказите на свидетели, някои от християните са били бити, както и някои от членовете на техните нехристиянски семейства.
След това агентите отишли в домовете на други трима християни, които били в списъка, но не присъствали на събранието, и ги арестували.
 
В същата нощ, в град Малаер, провинция Хамедан, са арестувани трима новопокръстени християни, за да докладват в разузнавателния офис на Революционната гвардия. Агентите ги освободили на следващия ден, след като вярващите платили  гаранция от 30 милиона томани (около 1500 долара) всеки.
 
Смята се, че и при двата ареста агентите са били подпомагани от информатор, който през последните няколко месеца е проникнал в групата на християните и е спечелил доверието им.
 
Освен това, на 21 юни Революционният съд в Бушер, Южен Иран е осъдил седем ирански християни на затвор, изгнание, финансови глоби и забрана за работа и социална дейност. Съдът ги признал за виновни за „разпространение на пропаганда срещу държавата“. „Доказателствата“, изнесени срещу тях, включват притежанието на християнски книги и символи, провеждането на домашни църковни богослужения и контакта с ирански евангелски християни в чужбина.

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg