Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нова археологическа находка хвърля светлина върху библейски събития

Main Pic
Публикувана: 10.07.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 854
Коментари: 0
Библейските книги на Езра и Неемия разказват, че когато Кир става цар на Персия, той позволява на евреите да се върнат в Ерусалим и да възстановят храма.
 
В хода на археологически разкопки, предприети от Израелската служба за антики (IAA) и Университета в Тел Авив в града на Давид, археолозите са открили отпечатък от глинен печат (известен сред специалистите с латинския термин bulla) и странен керамичен печат. Те потвърждават, че градът отново е бил населен в епохата на персийското владение.
 
„Откриването на отпечатъка от печата и глинения печат в града на Давид показва, че въпреки тежкото положение на града след унищожаването му, са положени усилия за неговото възстановяване от страна на административни власти и жителите му са продължили да използват частично структурите, които са били разрушени“, казват археолозите.
 
Глиненият фрагмент на печата е с дължина около 4,5 сантиметра, така че вероятно е бил използван за подпечатване на документи, а не на съдове.
 
Според прессъобщението на IAA „отпечатъкът изобразява човек, седнал на голям стол с една или две колони пред себе си. Образът вероятно е на цар, а колоните са символи, които представят боговете Набу и Мардук”.
 
Д-р Йефтах Шалев от Израелското министерство за антики обясни, че „псевдоепиграфският печат е много уникално изделие, направено от голям местен грънчар. Той има кръгла рамка и съдържа няколко линейни надписа, вероятно проектирани да приличат на букви“.
 
„Откриването на новите находки на западния склон на града на Давид добавя много информация за структурата на града през периода на завръщането на евреите в Сион, период, за който знаехме главно от библейските книги на Езра и Неемия“, казва той в съобщението за пресата.
 
Отпечатъците обикновено са правени от глина и се използват за подписване на документи или съдове и гарантират, че те ще достигнат до получателите си затворени и недокоснати.
 
Новите находки са били изложени на Петата конференция на „Дните на Ерусалим“, организирани от Яд Бен-Цви и IAA, спонсорирана от фондацията „Узи и Михал Халеви“.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg