Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Позиция

Main Pic
Публикувана: 14.07.2020
Автор: Людмил Ятански
Прочетена: 809
Коментари: 0
Наскоро прочетох един апел за молитва - Бог да се намеси в политическата обстановка. Това е много наивен поглед върху света и живота. Бог не се меси, Той управлява, а ние Му се месим. Това е един от големите ни проблеми. Затова преди да действаме или да обявяваме война на когото и да било, е нужно да прецизираме своето светоусещане и да анализираме много добре мотивите си. Добре е и да имаме реална преценка за собствените си способности да преценяваме реално обстановката.
 
За съжаление, ние действаме в повечето конфликти съвсем първосигнално. Без да сме огледали всички факти, фактори и цялостния контекст. Действаме движени и от лични симпатии и антипатии. Да не говорим, че когато някой не се съгласи с нас, сме склонни да го заклеймим като враг и да го изхвърлим от “листата с приятели". Това показва, за мое съжаление, отпечатъка на тоталитарното комунистическо мислене. Това мислене обявява за враг всеки инакомислещ и приема за виновен всеки до доказване на противното, но в много случаи и въпреки това. 
 
Политическата обстановка в момента е може би най-сложната от всички, в които сме попадали, поне за моето поколение и по-младите от мен. Събрани са в едно политически, икономически, финансови и здравословни кризи. На всичко отгоре има жесток морален упадък в световен мащаб. И в цялата тази ситуация е изключително наивно да излизаме с прости лозунги и рецепти за решение на проблемите. 
 
Ситуацията в България не може да се подобри с едно просто превключване на копчето от ляво на дясно или обратно. Или смяна на едни личности с други. 
 
Промяната в политиката - управлението, се случва, когато има промяна в ценностната система, било към добро, или към зло. За съжаление, ценностната система на нас, българите, е на много ниско ниво. Причината е липсата на морален критерий, липсата на вяра в Христос. Без морал, няма доверие. А без доверие няма здраво управление. 
 
Изграждането на морал и доверие се постига с много труд и жертви. И то в ежедневието. А не, когато ни прикипи и излезем вън от нерви.
 
За да се излезе от една криза не е достатъчно да се посочи цялото зло, но най-вече да се покаже истински добра алтернатива и заедно с това способност да се носи тежкото бреме на властта. 
 
Затова моят съвет е да бъдем скромни в квалификациите си, в упреците и заклеймяването на когото и да било управник. Но да бъдем на разположение, когато се гради добрата политика в училищата, в детските градини, в бизнеса, в църквата, в държавната администрация, в ежедневието. Ако ни няма там, ние сме хора, които имат претенции, но не носят никаква отговорност. Ако сме спечелили име там, крачката до властта е малка. 
 
Ще завърша с един съвет към всички нас - нека да не хулим тъмнината, но да бъдем светлина. 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg