Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кои неща са духовни?

Main Pic
Публикувана: 14.07.2020
Автор: У. Макдоналд
Прочетена: 885
Коментари: 0
„... пронизва до разделяне душата и духа“ (Евреи 4:12).
 
Когато Библията говори за човека и трите му съставни части, последователността винаги е: дух, душа и тяло. Но когато хората използват този израз, последователността почти винаги е: тяло, душа и дух. Грехът е обърнал обратно Божия ред. Сега човекът поставя тялото на първо място, след това идва душата, и чак накрая – духът.
 
Двете нематериални съставки на човешкото същество са неговият дух и неговата душа. Духът прави човека способен да
общува с Бога. Душата е свързана с чувствата и страстите му. Въпреки че ние не сме в състояние да различаваме в подробности духа и душата, можем и трябва да правим разлика между духовното и душевното.
 
И така, кои неща са духовни? Проповядване на Словото, което прославя Христос, е духовно. Молитва към Бога чрез Исус
Христос в силата на Духа е духовна. Служение, мотивирано от любов към Господа и черпещо силата си от Светия Дух, също. Поклонение в Дух и истина също.
 
А кои неща са душевни? Проповядване на Словото, което привлича вниманието към човека, към неговите ораторски умения, неговата личност или блестящ интелект. Механични молитви, в които сърцето не присъства наистина, а целят само да направят впечатление на околните. Служение, за което човек сам се е призовал, което се извършва от финансови мотиви и чрез плътски методи. Поклонение, което се върти около видими, материални помощни средства, а не около невидимите духовни реалности.
 
Какво общо има Божието събрание с осветени сгради, шарени прозорци, одежди, почетни титли, свещи, тамян и други външни атрибути? Или какво общо има Божието събрание с рекламни кампании в холивудски стил, с професионални организации за събиране на дарения, с евангелизационни манипулации, с култ към личности, с музикални екстравагантности?
 
Рекламата в което и да е средностатистическо християнско списание е достатъчно доказателство за това, колко душевни сме станали. Павел прави ясна разлика между служението, сравнено със злато, сребро и скъпоценни камъни, и служението, което не е
нищо повече от дърво, сено и слама (1 Коринтяни 3:12). Всичко духовно ще издържи на огъня на проверката на Божия съд.
Всичко душевно ще изчезне в пламъците.
 
Източник: One Day at a Time
Превод: Юлиана Бакърджиева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg