Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За силата на вярата в новия филм Greyhound

Main Pic
Публикувана: 16.07.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1078
Коментари: 0
Новият филм "Хрътката" (Greyhound) е базиран на романа на британския автор Ч.Форестър, "Добрият пастир" (1955 г.), който е публикуван едва десетилетие след края на Втората световна война. Романът е харесван и с добри отзиви, защото предлага точно описание на войната. Въпреки че Форестър е по-известен с поредицата си Horatio Hornblower, романът Greyhound му предоставя възможност да пише за война, която преживява лично: По време на Втората световна война, Форестър служи като британски кореспондент в САЩ.
 
Актьорът Том Хaнкс е автор на сценария за филма и изпълнява главната роля. Въпреки че главният герой във филма, капитан Ърнест Краус е измислен, историята все пак изобразява проблемите в реалния живот, които се случват ежедневно на военни кораби сред офицери и моряци. На много пъти главният герой във филма разполага само с една или две секунди, за да вземе жизненоважни решения.
 
„Налице е невероятно въздействие върху публиката, когато Краус не просто участва във военните действия, но по-голяма част от драмата включва неговата вътрешна война: Достатъчно добър ли съм? Мога ли да направя това? Аз отговарям за тези мъже и за целия екип. Всичката отговорност лежи на моя гръб", така коментира филма изпълнителният продуцент Стивън Шарешиян.
 
"Хрътката" акцентира на силата на вярата повече от някои известни християнски филми. Краус е праволинеен, вярващ в Библията капитан, който не се срамува да споделя вярата си.
 
Встъпителната сцена на филма показва Краус на колене до корабното му легло да се моли за напътствия от Бога.
 
„Скъпи Господи, нека светият Ти ангел да бъде с мен, за да може злият враг да няма власт над мен.“
 
Последните моменти на филма включват подобна среднощна молитва: „Благодаря ти, Господи, мой небесен Отче, че си ме опазил  в този ден.“. На неговото огледало в личната му баня стои картичка с надпис: „Исус Христос е същият вчера, днес и завинаги", Евреи 13:8.
 
Освен това капитан Краус разчита на вярата си и в ежедневието. По време на напрегнат момент, по време на битка той цитира Писанието: „Признавайте Бога в пътя си и Той ще оправя пътеките ви” (Притчи 3: 6). Виждаме го да се моли преди хранене. Също така наблюдаваме как той погребва в морето трима мъже, убити по време на битка. Починалият, казва той, очаква с нетърпение „възкресението в последния ден и в идещия свят, чрез нашия Господ Исус Христос.“
 
Вярата на Краус е представена като сила на характера, която му дава мир и мъдрост сред хаоса. Той е уважаван и обичан от моряците, които ръководи. Християните, които биха гледали филма, ще бъдат насърчени от този пример на вяра и героизъм в период на криза и изпитание.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg