Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Боите ли се от лукавия?

Main Pic
Публикувана: 17.07.2020
Автор: Д. Санфорд
Прочетена: 1008
Коментари: 0

Трябва ли да се боим от дявола? Има ли той власт над нас? Какво ни казва Библията за него?

Името Сатана означава "обвинител" или "клеветник". Той се появява в Йов 1-2 глави, където за кратко стои пред Бога на небето, за да обвинява Неговия праведен служител Йов. Сатана също се появява в Захария 3:1-2, където обвинява първосвещеника, който надзирава възстановяването на храма.
 
Освен че е обвинител, Сатана също е изкусител, затова го наричаме лукав. Двете неща вървят ръка за ръка. Той изкушава цар Давид (1 Летописи 21: 1) и Господ Исус (Матей 4:10; Матей 16:23; Марк 1:13; Марк 8:33). Сатана "влезе" в Юда Искариотски (Лука 22: 3; Йоан 13:27), когато предаде Исус Христос в нощта на ареста му в Гетсиманската градина. Сатана изкушава и заблуждава Ананий и жена му (Деяния 5:3), и редица видни църкви от края на първия век (Откровение 2-3).
 
По-често използваното име на Сатана е дявол. То не се появява в еврейските писания. Дяволът е споменат няколко пъти в Матей, Лука, Йоан, Деяния, Ефесяни, 1 Тимотей, 1 Йоан и Откровение. Сатана е наречен с името дявол и в новозаветни книги, като 2 Тимотей, Евреи, Яков и Юда.
 
Дяволът изкушава Исус (Матей 4:1-11; Лука 4:1-13). Нещо повече, дяволът пречи на мнозина да повярват в Исус, изкушава вярващите да се спънат или да се отрекат от вярата. В края на историята сатана е вързан за 1000 години и след това е хвърлен завинаги в огненото езеро.
 
Сатана е наречен змия в Битие 3:1-14. Това конкретно име остава. Дълго след това апостол Павел казва: „Но се страхувам, че точно както Ева беше измамена от лукавството на змията, умовете ви може по някакъв начин да бъдат заблудени от вашата искрена и чиста преданост към Христос“ (2 Коринтяни 11:3).
 
В последната книга на Библията апостол Йоан говори за безсмисленото противопоставяне на змията срещу Исус Христос (Откровение 12:9-15) и затвора за 1000 години (Откровение 20:2), преди да бъде хвърлена завинаги в огненото езеро. Последният изпълнява пророчеството на Исая 27: 1, което описва Сатана като великата змия, която Господ ще убие.
 
Сатана е наречен Луцифер в Исая 14:12 в някои стари преводи на английската Библия. Името Луцифер по-често се превежда като „утринна звезда“. В Исая се говори за падането на Сатана от славен ангел в Божие присъствие, който е свален на земята, за да изкушава хората и народите. Откровение 12:9 описва как Сатана е свален на земята.
 
Божието слово ни съветва да не се боим от лукавия, защото той е под властта на Бога, а да се облечем във Божието всеоръжие и да сме винаги готови да посрещнем с вяра неговите атаки. В Господнята молитва Исус ни напомня да се молим да бъдем "опазени от лукавия". Посредством Своята жертва на кръста Господ Исус Христос извоюва победа както над смъртта, така и над лукавия и над злото. Ако сме скрити в Христос, нямаме основание да се страхуваме от дявола, защото той е победен противник.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg