Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Сбогуваме се с големия богослов Дж. Пакър

Main Pic
Публикувана: 17.07.2020
Автор: Радостин Марчев
Прочетена: 1482
Коментари: 0
На 17 юли 2020  на 93 - годишна възраст почина големият евангелски богослов Джеймс Инел Пакър.
 
Пакър е роден na 22 юли 1926 г. в малко селце, близо до Глостър в номинално англиканско семейство. Най-значимото му детско преживяване се случва на 7 - годишна възраст, когато гонен от училищен побойник, излиза на оживен път и е ударен от камион, превозващ хляб. Случката го праща в болница и белязва лицето му за цял живот.
 
През 1944 г. Пакър печели стипендия, която му дава възможност да учи в престижния Оксфорд. Две седмици след като пристига там, той посещава сбирка на местното християснко студентско движение и на 22 октомври предава живота си на Христос.
 
В началото на християнския му път Клайв Луис му оказва огромно влияние, макар двамата да не се познават лично. Осем години по-късно, през 1952 Пакър напуска Оксфорд, защитил докторат по богословие върху Ричард Бакстър. Неговата любов към пуританите остава за цял живот и за известно време той е сред организаторите на много популярна ежегодна конференция, свързана с тяхното наследство.
 
Пакър служи няколко години като англикански свещеник, но в края на краищата открива своето истиснко призвание като академик. Като директор на Латимър Хаус (Оксфорд), Тиндейл Хол и Колежа Тринити (Бристол), той се превръща в един от тримата най-влиятелни евангелски водачи в Англия по това време. Другите двама са Джон Стот и Мартин Лойд Джоунс. Неговото служение дава силен тласък на едно обновително евангелско движение в Англиканската църква, плодовете на което днес могат да се видят както в църковния живот, така и в академията.
 
През 1979 г. Джеймс Пакър приема поканата да преподава в колежа Реджънт и се премества в Канада. Там неговата популярност продължава да расте чрез множество публикации и лекции. Освен останалите си дейности той е изпълнителен редактор на списанието “Християнството днес,“ за което пише в продълженсие на 25 години и е главен редактор на превода на Библията, известен като English Standard Version.
 
Пакър е автор на голям брой книги и е широко четен сред протестантските християни. Още първото му произведение „Fundamentalism and the Word of God“ продава повече от 200 000 бройки. Разбира се, неговата най-известна книга е „Познаването на Бога“. Тя започва като поредица статии в малко известно евангелско списание, които след това са събрани заедно, редактирани и допълнени. Книгата се продава в над 1,5 милиона и вече повече от 40 години остава вдъхновение за поколения вярващи. При допитването на „Християнството днес“ за 50 книги формирали евангелските християни, „Познаването на Бога“ заема пето място в класацията.
 
Вероятно именно книгите допринасят най-много за популярността на Пакър. По характер той е тих човек, който не привлича бързо вниманието, нито е естествен център на компания. Въпреки това той с еднаква лекота общува както с англикани (собствената му деноминация), така и с представители на свободни църкви (английските неконформисти), а влиянието му вероятно е най-силно сред реформирания лагер. През 2005 г. Пакър е обявен от списание „Тайм“ за един от 25-те най-влиятелни евангелски християни. За същото свидетелства и фактът, че още докато е жив, за него има написани поне 6 биографии:
 
  • Alister E McGrath, To Know and Serve God: A Life of James I. Packer (1997) ISBN 978-0-340-56571-1
  • Alister E McGrath, J. I. Packer: A Biography (1997) ISBN 978-0-8010-1157-3
  • Roger Steer, Guarding the Holy Fire: The Evangelicalism of John R. W. Stott, J. I. Packer and Alister McGrath (1999) ISBN 978-0-8010-5846-2
  • Don J Payne, The Theology of the Christian Life in J. I. Packer’s Thought: Theological Anthropology, Theological Method, and the Doctrine of Sanctification (2006) ISBN 978-1-84227-397-5
  • Timothy F George, J. I. Packer and the Evangelical Future: The Impact of His Life and Thought (2009) ISBN 978-0-8010-3387-2
  • Leland Ryken, J. I. Packer: An Evangelical Life (2015) ISBN 978-1-4335-4252-7
Макар да остава активен преподавател, писател и лектор почти до края на живота си през 2016 г.,  Пакър трябва да прекрати своето активно служение поради прогресивно ослепяване. Сега, четири години по-късно той е при Този, на Когото служи през целия си живот.
 
На български език са издадени 3 негови книги:
 
–  "Познаването на Бога" (Нов човек)
 
–  "Десетте заповеди" (Нов човек)
 
"Смъртта на смъртта – в смъртта на Христос"
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg