Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кой пише сценария за живота ни?

Main Pic
Публикувана: 25.07.2020
Автор: Таня Петрова
Прочетена: 774
Коментари: 0
През последните месеци живеем в условията на епидемиологична обстановка. Мерките на социално и физическо дистанциране, на дисциплина и дезинфекция са много важни за страната ни. Освен тях имаше и един вакуум, който се увеличаваше. Той беше в духовната сфера и беше запълван с друга тематика. Макар че църквите не бяха затворени, а мерките бяха затегнати, хората проявиха воля и останаха по домовете си по време на великденските празници. Усилия положиха и пастирите, и вярващите, за да останат свързани чрез социалните медии, телефони и други дигитални методи на комуникация. И все пак липсата на богослужебна близост оказа влияние върху духовната връзка и молитвената сериозност. 
 
Вярващите християни (а и немалко църковни служители), както и мнозина в обществото ни, насочиха доста енергия в четене и разнищване на конспиративни теории. Има ли КОВИД-19 вирус, няма ли, произхода му, разпространението, ваксините, чипове и какво ли не още излезе на дневен ред. Набираха се текстове с аргументи, които аз не следях нито редовно, нито с интерес, а единствено с удивление. Защо удивление? Ами Христовата църква през I-ви век е била обект на конспиративни теории след запалването на Рим и обвиненията на Нерон, че християните са виновни за палежа. Но криза  от този род не е единствена.
 
През вековете човечеството е ставало свидетел на много и различни конспиративни теории, превърнали се в мотив за разнопосочни действия и надежди. Като цяло, в зависимост от обхватността на теорията може да се стигне до описание на цялата философска парадигма на живота. А тя от своя страна създава съответния наратив или сценарий на осмисляне на битието на човека. 
 
Думите, използвани да опишем битието, да назовем очакванията и личните си търсения, творят описанието на нашия живот и предзададено подреждат мислите ни, а оттам и нашите приоритети и цялото ни съществуване. Един ден усърдно се молех за днешната църковна общност покрай нейните грижи, свързани с теориите на конспирацията. След разговор с един приятел си припомних притчата за почвите и сеяча. Този приятел ме предизвика да помисля за онези семена, които паднаха край пътя, където птиците дойдоха и ги изкълваха (Матей 13:4). Всъщност библейският текст не ни занимава с птиците, а продължава напред, говорейки за добрата почва, тоест, отношението на човешкото сърце. 
 
Когато говорим за човека и неговите житейски приоритети, Библията изобилства както с отрицателни, така и с положителни примери по темата. В тази връзка ме посети мисълта за Неемия и възстановяването на ерусалимските стени след плена във Вавилон. Неемия се върна в града на предците си със сериозни намерения и с подкрепата на цар Кир. Неговата работа беше целенасочена и неотклонна, въпреки различните интриги, замисляни от враговете му Санавалат, Товия и техните близки в Ерусалим. Въпросните мъже бяха персийски поданици, а Персия е известна като много комплексна империя. Разпределена е на области, където местните управители разполагат с доста голяма власт. Санавалат, който е управител на Самария по онова време, със сигурност се чувства застрашен от възстановяването на стените на Ерусалим. Той създава пречки една след друга, които целят да възпрепятстват работата на Неемия. Но Неемия отказва да бъде разсейван с високопоставени срещи, заплахи или “предупреждения за заговори” (пренесено днес – теории на конспирация). Той педантично фиксира погледа си върху работата и социалните взаимоотношения между завърналите се от плена и необходимостта от стабилност, както физическа, така и финансова. 
 
Какво би му струвало, ако се беше отклонил и бе захванал да нищи схемите на Санавалат и приближените му извън ерусалимските стени, а и вътре сред населението на Юдовата столица?! Ясно се вижда, че по-късно Товия е настанен в стаите на левитите, обслужващи храма. С други думи, Неемия не може да се похвали дори с безусловна подкрепа отвътре. Но той е призованият и той е посветеният Божий служител. Неемия избира да не позволи на човешки политики да засенчат Божиите обещания и Божия план за възстановяване на Давидовия град.
 
Днес това е и нашата дилема. Дали ще позволим  размислите и проучванията, проверките на конспиративните теории да ни отклонят от фокуса? Ще ни ограбят ли времето да размишляваме върху разпространението на Благата вест, което е изключително важно в наши дни? 
 
Живеем във време на скръб. Истина е, че има болест, има икономическа криза, има социална дистанция, но има и огромна нужда от проповядване на надежда и спасение. Проповядването е възможно чрез Единствения, Който “наистина понесе печалта ни и със скърбите ни се натовари …”(Исая 53:4). Ако сме фокусирани върху Неговото слово и обещанията в Него, ако ги познаваме добре, ще кажем заедно с псалмопевеца: "Праведният е вечен паметник. От лош слух не ще се бои. Сърцето му е непоколебимо, понеже уповава на Господа" (Псалм 112:6б-7). И вместо да допускаме семената, посети в сърцата ни да бъдат грабнати от птиците или да бъдат заглушени от тръните, ще си напомняме всеки ден, че Ръката, която е простряла небесата, пише и сценария на нашия живот, стига да му разрешим и да не му отнемаме молива. 
 
В тази връзка завършвам с една мисъл на талантливия и посветен музикант Кийт Грийн, който си отива само на 28 след нелепа катастрофа, но през целия му кратък живот, не се уморява да повтаря, че християните от неговото поколение носят отговорност за душите на своите съвременници. Ще могат да изпълнят достойно тази отговорност, ако те самите не отместват взор от поставената си цел, а именно - идващият отново Господ Исус Христос. За тях ще бъде важен не денят и часът на Неговото идване, защото той си остава неизвестен. За всички нас, които се наричаме Христови последователи е важна готовността и маслото в резерва. Достатъчно ми е да зная, че моливът, който пише сценария на живота ми е в Божиите ръце, а аз Го очаквам скоро.
 
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg