Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Древна църква открита при разкопки в Галилея

Main Pic
Публикувана: 30.07.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1735
Коментари: 0

При разкопки, направени в Галилея, близо до хълма на Преображението, са открити останки на древна църква, която според археолозите е на около 1300 години. Те помагат на християнските историци да научат повече за живота на Ранната църква.

Изследователи от Израелската служба за антики, в сътрудничество с Академичния колеж „Кинерет“,  са открили църквата в селото Кфар Кама.
 
„Църквата е с размери 12 на 36 м и включва голям двор, притвор и централна зала“, казва Нурит Фейг, археологът, който ръководи разкопките.
 
Особеното за тази църква е наличието на три апсиди (молитвени ниши), докато повечето църкви се характеризират с една апсида. Залата и коридорите са павирани с мозайки, които частично са оцелели. Цветната им украса се откроява, включваща геометрични шарки и сини, черни и червени флорални шарки. Специално откритие е малката каменна кутия, използвана за съхраняване на свещени мощи.
 
Екипът е намерил и три съседни стаи до църквата, което е доказателство, че големият комплекс може да е бил манастир.
 
Проф. Моти Авиам смята, че новооткритата църква може да бъде свързана с друга църква, открита наблизо преди 60 години.
 
Църквата, открита преди десетилетия, вероятно е била селската църква, "докато сега откритата църква вероятно е била част от манастир в покрайнините на селото", каза Авиам.
 
Според експертите този църковен комплекс вероятно е бил важен за християните, заселили тази област през византийския период, защото се намира в близост до планината на Преображението, известна с това, че там Господ Исус Христос разговаря с Мойсей и Илия.
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg