Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За расовото и културно превъзходство

Main Pic
Публикувана: 16.08.2020
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 727
Коментари: 0
Не съществува расово превъзходство сред хората. Но съществува превъзходство на идеите, което води и до цялостно културно превъзходство. По редица причини, няколко превъзходни идеи намират добра почва в северозападната част на света. Няма да ги изброявам хронологически, за да не дразня допълнително.
 
Такава идея е свободната търговия. Древните гърци започнали да изграждат своите търговски колонии по черноморието и средиземноморието и така дали за нашия свят познанието за връзката между свободната търговия, насочена към <краищата на земята> и устойчивия просперитет. Подобна идея е защитата на частната собственост. Всъщност без тази идея, свободната търговия е безсмислена – кой би рискувал живота си, за да изгражда търговски колонии, ако после не може да занесе спечеленото у дома, без да се притeснява, че ще му бъде отнето от някой тиранин. Идеята за защитата на частната собственост по удивителен начин е защитена от Десетте заповеди. Съществували много търговски народи, но именно разпространението на етиката на Десетте заповеди посредством християнството, направили гръцката, а и римската цивилизации естествен мост между Античността и Средновековието. Другите търговски народи от Античността просто загинали, под натиска на своя порочен морал и следвайки своите зли богове.
 
Така друга велика идея от гръко-римската Античност – а именно Формалната логика, оцеляла в нашия свят. Заедно с Десетте заповеди християнството пренесло от юдейския мироглед идеята за разграничение между Твореца и творението. Колкото и невероятно да ви се вижда, но единствено Древният Израел носил това ценно знание. Така идеята, че разумен и добър Творец е създал удивително творение, свързана с формалната логика, дава чудесна платформа за развитие на естествените науки – това творение е подчинено на общи и логични закони, а не на капризите на духове, джинове и капризни богчета.
 
Друга велика, превъзходна идея, намерила почва в нашия свят е Семейната вярност. Дължим я отново на християнството, но функционирането в продължение на векове на моногамни семйства, незаплашени от самоволна раздяла е направило неизмеримо много за натрупването на благосъстояние, за предаването на умения от поколение на поколение, за създаването на опора на социалния живот, различна от държавната или племенната власт. И естествено за численото превъзходство до началото на 20 век на западния човек.
Други велики идеи в Западния свят са тези за Изкуплението, Милостта, Равенството на всички в Бога, а от там и пред закона, ограничения обхват на публичната власт. От което следва и великата идея за Толерантността.
 
Частично тези идеи намират реализация и в други цивилизации, давайки своя благотворен ефект, но като съвкупност действат само в Западния свят, осигурявайки огромно културно превъзходство. Разбира се, в Западния свят са действали, както и днес, множество деструктивни, обратни на изброените идеи, за по-дълго или кратко време някои от тях са доминирали, но именно нашият свят е място за борба на идеите. Една от тези деструктивни идеи е безсрочното робство на расова основа.
 
По изброените горе причини идеята за расово превъзходство е глупост. Да се приписва превъзходството на расата, а не на идеите е ужасно погрешна идея. Независимо от расата, отделният човек, или семейство, възприемайки правилните идеи може да постигне високи постижения – Америка е чудесен пример за това, а и западната история като цяло с личности като Александър Пушкин, Бен Карсън, Кондолиса Райс и още хиляди пълнокръвни западни хора. Обратно – възприемането на погрешни идеи, води до деградация и падение, независимо от расата. Човешката личност и общества се развиват от добрите идеи, както и деградират от лошите такива. Разбира се, смейната памет, семейното наследство – като познания, умения, капитали, дават огромно превъзходство. В семействата на музиканти често се раждат музиканти, в семействата на доктори – нови доктори, в семействата на адвокати – успешни прависти, в семейства на предприемачи – отлични предприемачи. Наследството не е единственият фактор, но често води до едно удивително натрупване на умения.
 
По същата причина и омразата към западната идентичност е огромна глупост, равняваща се с расизма. Има идеи, които просто са по-добри, натрупването и взаимодействието на тези превъзходни идеи създават превъзходна цивилизация. Тази цивилизация нито е монолитна, нито нейното развитие е гладко и еднопосочно, но ако използваме противоречията, паденията и времената на доминация на лошите идеи, за да отречем корена и здравата жилка на тази цивилизация се обричаме на тотална деозриентация.
 
Именно тази дезориентация поражда много от проблемите, кризите и бедите на днешното време.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg