Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Разпознаваме ли плевелите в живота си?

Main Pic
Публикувана: 19.08.2020
Автор: Климент Петков
Прочетена: 1020
Коментари: 0
Вчера работих в градината, занимавах се с плевене. Изкорених плевелите, за да мога да оставя тревата да расте, a след това да я окося и да се наслаждавам на хубав и чист двор. Тогава ме връхлетя една мисъл: Ами ако дворът не е само място, на което се забавлявам и мога да се отпусна, а по-скоро е илюстрация на живота ми? Ами ако плевелите, които са там, не са само онези гадни растения, за които трябва да се грижа, а по-скоро са лошите мисли и действия, които извършвам? Ами ако тези плевели задушават хубавата трева, която трябва да расте и да радва околните, тогава какви биха били добрите дела и добрите мисли в живота ми? Какво, ако?
 
И тогава ми дойде наум притчата за сеяча. Особено онази част, която гласи: Тогава другите плевели (или тръни) задушиха семето и то не можеше да расте повече. Бях поразен: Да! Точно така е! Животът ми е като моя двор. Какво да правя с тези плевели, които задушават тревата? Тогава погледнах в Матей 13:24-30. Притчата ни казва какво ще се случи, ако позволя на тези плевели да обземат живота ми и да обсебят всичко в него. В пасажа се казва следното:
 
Друга притча им предложи, като каза: Небесното царство се уприличава на човек, който е посял добро семе на нивата си; но, когато спяха човеците, неприятелят му дойде и пося плевели между житото, и си отиде. А когато поникна стволът и завърза плод, тогава се появиха и плевелите. А слугите на домакина дойдоха и му казаха: Господине, не пося ли добро семе на нивата си? Тогава откъде са плевелите? Той им каза: Някой неприятел е сторил това. А слугите му казаха: Като е тъй искаш ли да идем да го оплевим? А той каза: Не искам; да не би, като плевите плевелите, да изскубете заедно с тях и житото. Оставете да растат и двете заедно до жетва; а във време на жетва ще река на жетварите: Съберете първо плевелите, и вържете ги на снопове за изгаряне, а житото приберете в житницата ми.
 
Онова, което разбрах от библейския текст, беше, че ако оставя грешни мисли да обсебят живота ми, той ще стане просто един двор, пълен с плевели. Както току-що прочетохме в горния пасаж, плевелите ще бъдат хвърлени в огъня по време на прибирането на реколтата, което на практика означава "ад". Метафорично времето за прибиране на реколтата е моментът, в който умираме и отиваме пред Бога, за да бъдем съдени за нашите дела. Следователно, ако оставя плевелите да растат през целия ми живот, той ще се превърне в един огромен бурен, който ще бъде хвърлен в огъня. Повярвайте ми, не искам това! Как тогава да се отърва от всички грозни плевели? Как да направим живота си красива градина, прекрасен двор, на който хората могат да се наслаждават, докато го наблюдават?
 
Е, първото нещо, което бих направил, когато отида в градината, е да съм наясно кое какво е. Трябва да определя кое от растенията е трева и кои са бурените. Същото правило важи и за нашия живот. Разпознайте кои са плевелите в живота ви! Какви мисли избуяват и не са добри? Какви са делата,  които не бихте нарекли толкова добри. Например, можете да се запитате: Това ли беше правилният начин, по който трябваше да реагирам в тази ситуация? Дали моята реакция бе правилното нещо, направено в дадената ситуация спрямо другия човек?
 
Вторият момент би бил да помолите Бога за помощ. Аз не бих питал Бога за всеки плевел: Боже, това плевел ли е или не? Не. Въпреки това, в нашия живот има дела и мисли, за които е добре да попитаме Бога: Боже, има ли нещо, от което трябва да се отърва, трябва ли да изкореня нещо от живота си? Трябва ли да го извадя от живота си? Боже, помогни ми да го направя!
 
На последно място, ще трябва да поработите. Да, предстои ви работа. Аз трябваше да отида в дворс и да изкореня онези плевели. По същия начин вие и аз също трябва да премахнем вредните неща от нашия живот. Много пъти не е лесно да се отървете от лошите навици, лошите нагласи и лошите мисли. Това може да бъде доста трудно, но вярвам, че с Божията помощ можем да го направим, вие и аз можем да успеем.
 
Преди да приключим с темата, има още едно нещо, за което искам да поговорим. Когато извадите плевела от живота си, или когато аз изкореня бурен от моя живот, ще остане празно място. Какво да правим с празното място, където е бил плевелът? Наистина зависи от вас и от мен да изберем какво да засадим там. Ще позволим ли на друг плевел да израсте, друг друг лош навик да се развие, които да породят лоши дела или ще вземем решение благочестиво дело да заеме празното място?  В цялата тази метафора това е развнозначно на красивата трева.
 
Днес какъв плевел ще изкорените? И ще го замените ли с красива трева или ще допуснете да израсне друг плевел?
 
Същото послание във видео клип на английски език можете да гледате тук.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg