Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Размисли за отхвърлянето

Main Pic
Публикувана: 21.08.2020
Автор: Димка Тенева
Прочетена: 440
Коментари: 0
Здравословните взаимоотношения са ценност, затова трябва да знаем какво ги “разболява”. Обичам да чета и разсъждавам върху всичко свързано с тази тема. Не мисля, че има човек, който да не се е чувствал отхвърлен. Но независимо какво преживяваме, Бог иска всеки от нас да е емоционално здрав и да превъзмогва всяко разрушително чувство. Ако не се грижим за душевното си здраве, в даден момент чувството, което ни “разболява”, ще обърка и разруши живота ни.
 
Причините да се чувстваме отхвърлени могат да бъдат различни, неснабдени емоционални нужди; прекрачване на личните ни граници; липсата на морална етика или погазването на етични принципи; непосрещнати очаквания и др.
 
Колко силно ще ни “удари” отхвърлянето, как ще реагираме и как ще се справям с него зависи от нашата личност – начина, по който Бог ни е създал; какво сме преживели в миналото и какви заключения сме си направили; убежденията и моделите ни на мислене; уязвимите ни области, нуждите на нашата душа и не на последно място, нашата връзка с Бог. Не е невъзможно човек да се справи с отхвърлянето!
Всеки един от нас може да се окаже, както в позицията на отхвърлен, така и в позицията на отхвърлящ.
 
Библията призовава, ако поведението на някой оказва негативен ефект върху друг човек, е добре то да бъде конфронтирано.
 
Исус казва: “Ако брат ти съгреши против теб, смъмри го; и ако се покае, прости му.” Разбира се, това не ни дава право да изливаме гнева си и да нараняваме другия човек.
Исус също каза: “И ако съгреши против вас седем пъти на ден и седем пъти на ден се върне при вас, казвайки: “Покайвам се”, трябва да му простите”.
 
Ако съм отхвърлила някого и той реши да не поддържа връзка с мен, трябва да уважа решението му. Той може да не бъде вече част от моя живот и аз да не бъдем част от неговия.
 
Ако забележа, че да отхвърлям, е модел на моето поведение и се питам каква е причината, може би е добре да намеря отговора.
“Ударите от приятел са искрени, а целувките от неприятел изобилни” – Притчи 27:6
 
Понякога е мъдро да попитам, човека когото съм отхвърлила: “Би ли ми казал, как изглежда отстрани моето поведение? Причината да се интересувам не е, защото настоявам да си възобновим взаимоотношенията. Просто искам да зная какво те накара да решиш да ги прекратиш. Аз наистина оценявам твоята честна преценка!”
 
Добре е да помня, че аз просто събирам информация! Затова трябва да бъда сигурна, че изразявам оптимисъм, а не негативно настроение. И после... Да слушам обективно, без да позволявам на своите чувства и на мнението ми да ми влияят. Да не се защитавам! Да не се оправдавам или обяснявам!
 
И най-важното, ако в това, което ми се казва има смисъл, да бъда готова да се променя! ЗА ДА ИМАМ ЗДРАВОСЛОВНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ!
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg