Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Археолози с ново откритие от времето на книгата Съдии

Main Pic
Публикувана: 27.08.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 748
Коментари: 0

Еврейски археолози са открили древна ханаанска крепост, която датира от времето на библейската книга "Съдии" или 3 200 години преди Христос. Мястото е отворено за посетители.

Останките от крепостта представляват квадрат с размери 26 на 26 фута. Древната крепост е разположена в близост до кибуца Галон, в Израел е и открита при разкопки, под егидата на Israle Antiquitiy Authority с помощта на студенти по археология.

Археолозите датират останките от крепостта 12 век преди Христос, което съвпада с времето на библейските съдии и по-скоро, периода на Самсон и Девора, когато все още нямаше цар в Израел (Съдии 18:1).

В публикация по повод на откритието археолозите Саар Ганор и Итамар Вайсбайн коментират: "Крепостта, която открихме, осигурява един нов поглед към геополитическата реалност, описана в книгата Съдии, в която четем как ханаанци, израилтяни и филистимци непрекъснато воюват помежду си.

Макар че Бог изрично заповяда на Израел да изтребят всички местни жители и да завладеят земята, евреите не изпълниха изцяло заповедта, а оставиха някои от ханаанците живи, за да им бъдат слуги (Съдии 1:28-29).

Според Ганор и Вайсбайн на четирите ъгъла на крепостта е имало стражарски кули или наблюдателници.

Пред крепостта е имало огромно гумно, което е било издяло в огромен камък, тежащ 3 тона. Вътре в крепостта е имало павиран двор, а по средата каменни колони. От двете страни на двора е имало стаи. Открити са и множество артефакти - съдове, които са били използвани за религиозни ритуали.

В стаите са намерени огромен брой съдове, направени по стила на египетските керамични изделия.

Мястото на разкопките е отворено за туристи.

Източник: Christian Headlines

Превод: Петя Зарева

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg