Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Судан премахва исляма като държавна религия

Main Pic
Публикувана: 08.09.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 3196
Коментари: 0
Политическият преход в Судан, след падането на Омар ал Башир, продължава да развива програмата си за възстановяване на правата и свободите, които бяха иззети по време на диктатурата.
 
В средата на юли правителството обяви премахването на смъртното наказание за престъплението отстъпничество, а сега премахна исляма като държавна религия. Решението беше оповестено по време на мирните преговори между правителството и бунтовническите групи.
 
Споразумението има две фази. Първата му част беше подписана в Джуба, столицата на Южен Судан, на 31 август между вицепрезидента на Суверенния съвет на Судан, временното правителство на Мохамед Хамдан Дагало и представители на Суданския революционен фронт, алианс, който обединява 17 въоръжени групи от регионите Дарфур и Южен Кордофан.
 
Сред протоколите, включени в документа Джуба, бе създаването на комисия за религиозна свобода, която гарантира правата на християнските общности в южните райони на Судан.
 
Но някои бунтовнически фракции не са присъствали при подписването. Поради това суданският премиер Абдула Хамдок трябвало да подпише ново отделно споразумение с лидера на Суданското народноосвободително движение-Север (SPLM-N) Абделазиз ал Хилу в Адис Абеба.
 
Този втори документ предвижда премахването на исляма като официална религия на Судан, мярка, наложена преди 30 години от Ал Башир.

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg