Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Редки артефакти от времето на пророк Исая открити в Ерусалим

Main Pic
Публикувана: 09.09.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 662
Коментари: 0
Израелски археолози са открили древни редки артефакти в Ерусалим. Намерени са колони и капители от епохата на Първия храм.
 
„Става дума за много вълнуващо откритие. Това е първото откритие на умалени модели на гигантски протоеолийски колони с капители. То е първото по рода си, намерено досега в царствата на Юда и Израел. Капителите са били поставяни над портите на царския дворец“, коментира Яков Билиг, директор на разкопките на Израелския орган за антики. „Нивото на изработка на тези колони с капители е с много високо качество и са рядко добре запазени," добавя Билиг.
 
Видео, публикувано на страницата на Древния град Ерусалим във Фейсбук, улавя вълнението на изследователите при разкопаване на артефактите. Капителите на колоните са били открити при разкопки на крайбрежната алея Aрмон Ханацив в Ерусалим. Разкопките са ръководени от Фондацията „Града на Давид“ и Израелския орган за антики.
 
Според CBN News каменните артефакти, открити при разкопките, са направени от варовик. Всеки капител носи древен символ, датиращ от библейските царства на Израел и Юда.
 
Същият древен символ може да бъде видян върху съвременната израелска монета от пет шекела.
 
Изследователите вярват, че древното имение е изградено в периода на царете Езекия и Йосия, след завладяването на Асирия от Ерусалим през 701 г. пр.н.е при служението на пророк Исая. Хили Тропър, министър на културата и спорта на Израел, добавя, че скорошното разкриване на артефактите „отразява славните корени на еврейския народ и нашето богато минало тук в столицата  Ерусалим“.
 
Тропър добавя: „Виждам  значението от работата на Израелския орган за антики и техните открития през годините. Те разкриват части от прочутото еврейско минало. Миналото е крайъгълният камък на една нация, а крайъгълният камък на културата и нейното популяризиране засяга настоящето, както и бъдещето. "
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg