Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Пет неща, които Бог не може да направи

Main Pic
Публикувана: 16.09.2020
Автор: Мика Мадокс
Прочетена: 1107
Коментари: 0
Бог може да направи всичко, каквото и да е то! Тази истина предлага надежда и помощ, които са балсам за душата ми, когато имам нужда от отговор на молитва и сила, за да продължа напред. Има обаче и утеха в това да видим нещата, които Бог не прави. Не че не е в състояние да ги извърши: знаем, че Той може абсолютно всичко, защото е Бог. По-скоро това са неща, които Той отказва да направи или неща в разрез с характера Му, който е неспособен да върши зло.
 
Нека отделим няколко минути и разкрием някои от нещата, които Бог не прави или не може да направи. Благодарна съм, че Той отказва да ги извърши! 
 
„О, Господи БОЖЕ! Ето, Ти си направил небето и земята с голямата Си мощ и с простряната Си мишца. Няма нищо невъзможно за Теб.“ (Еремия 32:17)
 
1. Бог не се проваля
Всяка нощ, преди да положа глава на възглавницата, аз се изправям пред реалността на грешната ми природа. Падението е част от човешкото естество. То идва в света с всеки един от нас. Бог обаче не съгрешава. Неговата святост е това, което Го прави Бог. Без грях, Той държи властта да прощава греха, да го разкрива, показва, изобличава и помилва всеки грях. 
 
Защото нямаме такъв първосвещеник, който да не състрадава с нас в нашите немощи, а имаме Един, Който е бил във всичко изкушен като нас, без да се открие у Него грях.“ (Евреи 4:15)
 
Бог за нас направи грешен Онзи, който не знаеше грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога.“ (2 Коринтяни 5:21)
Божието съвършенство ни дава божествена посока. Той не държи греха ни като обвинение против нас, а по-скоро ни предлага Сам да го вземе. Неговото съвършенство не утежнява провала ни, а прави Неговата святост да заблести. Дава ни място, където да положим своя грях и да се освободим от товара си.
 
„Той Сам понесе в тялото Си нашите грехове на дървото, така че като сме умрели за греховете, да живеем за правдата; с Чиито рани вие оздравяхте.“ (1 Петър 2:24)
 
 
2. Бог не се страхува
„Който не обича, не е познал Бога, защото Бог е любов.“ (1 Йоан 4:8)
 
Живеем във време, когато страхът е проникнал навсякъде. Само един поглед към ситуацията с актуалните събития и в сърцето може да пламне страх, даже и сред най-верните. Заобиколени сме от много трудни обстоятелства. Като че ли днес страхът и тревожността са много по-често срещани от когато и да било преди. Бог обаче не се страхува, защото Той е автор на обратното на страха.
Вместо страх, Той е мир. Вместо страх, Той е спокойствие. Вместо страх, Той е надежда. Вместо страх, Той е вяра. Вместо страх, Той е любов. Когато сме с Бога, няма нужда да живеем в страх, защото Бог побеждава всеки страх. Той е съвършен. В Неговата съвършена любов няма място за страх.
 
„В любовта няма страх, а съвършената любов пропъжда страха, защото страхът предполага наказание и който се страхува, не е стигнал до съвършенство в любовта.“ (1 Йоан 4:18)
 
3. Бог не изоставя Своите деца
„Бъдете силни и храбри, не бойте се, нито треперете от тях; защото Господ, твоят Бог, Той е, Който върви пред тебе; няма да отстъпи от тебе, нито ще те изостави.“ (Второзаконие 31:6)
 
Бог няма да ви остави да се справяте с живота си сами. Той върви редом до децата Си и ги обича. Ако сте в Христос, имате обещанието да живеете с Него ден след ден. Имате достъп до Него по всяко време. Той никога няма да ви изостави или да си тръгне от вас. 
 
„Не се увличайте в сребролюбие; задоволявайте се с това, което имате, защото сам Бог е казал: „Никак няма да те оставя и никак няма да те забравя“, така че дръзновено казваме: „Господ ми е помощник; няма да се убоя; какво ще ми направи човек?“ (Евреи 13:5-6)
И така, като имаме велик Първосвещеник Исус, Божия Син, Който е преминал до най-високите небеса, нека държим това, което сме изповядали. Защото нямаме такъв първосвещеник, който да не може да състрадава с нас в нашите слабости, а имаме Един, Който е бил във всичко изкушен като нас, но пак е без грях. Затова нека пристъпваме с дръзновение към престола на благодатта, за да придобием милост и да намерим благодат, която да помага в подходящото време.“ (Евреи 4:14-16).
 
4. Бог няма да ви разбере погрешно
„Защото всичко е от Него, чрез Него и за Него. На Него да бъде слава навеки. Амин.“ (Римляни 11:36)
 
Чувствали ли сте се някога така, сякаш напълно погрешно са изтълкували думите или постъпките ви? С Бога недоразумения не могат да съществуват. Той познава най-дълбоките ви помисли и намеренията на сърцето ви. Наясно е с мотивите и желанията ви.
Той не се опитва да изопачи думите ви или да вложи друг смисъл в действията ви. Всичко вече Му е известно. Той няма да ви цитира погрешно или да изфабрикува история от шепа непроверени факти. Бог винаги разбира и предварително знае цялата история. Тази истина ми носи сладостен мир в моментите, когато сякаш никой не ме разбира. Бог ме разбира.
 
Но Господ каза на Самуил: „Не гледай на лицето му, нито на високия му ръст, понеже съм го отхвърлил. Защото не гледам както гледа човек; понеже човек гледа на лице, а Господ гледа на сърце.“ (1 Царе 16:7).
 
5. Бог не прави грешки
„Опа! Не исках точно това да се случи.“ Бог не допуска случайни или неволни грешки. Той няма да ви разочарова. Дори когато на вид нещата не се нареждат както трябва, Бог винаги работи за ваше добро. Той взема най-оплетените и смачкани неща и прави от тях прави нещо добро. Бог не чака да ви види можете ли да се измъкнете от кашата, в която сте, нито се чуди как ли ще се стече животът ви занапред. Той непрестанно работи, за да ви предлага милост и благодат. 
 
„Но знаем, че всичко съдейства за добро на тези, които обичат Бога, които са призовани според Неговото намерение.“ (Римляни 8:28).
„Бог е способен да извърши всичко!“ - Това е боен вик, който няма да спра да прогласявам и убедено да твърдя, ала също намирам утеха в нещата, които Бог няма да направи.
 
Той е моят Цар и моят Пастир. Моят Приятел и моят Баща. Толкова съм благодарна, че независимо от всичко, милостта Му винаги е протегната към мен и обещанията Му са неизменно верни. Нека Го славим за това, че няма да ни измами и няма да ни подведе. Бог няма да ни разбере погрешно и няма да се готви да си тръгне, когато се провалим за пореден път. Той е там. Неговата любов никога няма да ви разочарова.  
 
Превод: Наталия Станчева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg