Вторник, 19.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Авраамовото споразумение и появата на Антихриста

Main Pic
Публикувана: 17.09.2020
Автор: Майкъл Браун
Прочетена: 2266
Коментари: 0
За евангелските християни е трудно да разглеждат основните събития в Близкия изток, без да си мислят за библейските пророчества. Трябва ли да се радваме на историческия мирен договор между Израел и ОАЕ и Бахрейн? Или това ще доведе до опасен, фалшив мир, който само ще ускори царуването на Антихриста? Нека първо си дадем сметка колко исторически е всъщност този мирен договор.
 
В продължение на 30 години, от 1948 до 1978 г., нито една близкоизточна държава не е сключила мир с Израел. Едва през 1979 г. Египет предприема този исторически ход. В крайна сметка това води до убийството на смелия египетски лидер Ануар Садат.  Следващата държава от Близкия изток (и мюсюлманите), която сключи мир с Израел, беше Йордания през 1995 г., 16 години по-късно. Оттогава нито една ислямска, близкоизточна държава не е сключила мир с Израел, досега, 25 години по-късно.
 
Това е първият път, когато две нации подписват мирни договори в един и същи ден. И така, това, което преди отне 47 години (от 1948 до 1995 г.),  сега се случи за броени часове. Това е напълно отвъд всичко, което сме виждали в съвременната история на Израел.
 
След като направи неща, за които хората смятаха, че ще предизвикат война, Тръмп помага да се сключи мир. Това се случи, след като президентът Тръмп премести посолството ни в Ерусалим и след като официално призна, че Израел притежава Голанските възвишения. Това прави мирния договор още по-забележителен.
 
Нека не забравяме, че години наред ни казваха, че  ако Америка  предприеме подобни действия, ще бъде пагубно, което ще доведе до война с мюсюлманския свят. Вместо това последиците бяха път към мира.
 
Ето защо статията на Боаз Бисмут за Times of Israel беше озаглавена „Събитието, което ще промени историята на Близкия изток“. Той пише, „Дори в пандемия можем да си позволим да се радваме на първия  мирен договор между Израел и арабските страни, и да игнорираме циниците, които се стремят да омаловажат важността на съвременните събития.“
 
Очевидно палестинците са всичко друго, но не и доволни от договора. И подробностите по споразумението трябва да бъдат внимателно анализирани.
 
Но това, което не може да бъде отречено, е величината на този договор, който е приветстван като "Авраамово споразумение". Както се казва в един от официалните документи, „това развитие ще помогне да се стигне до бъдеще, в което всички народи и всички религии могат да живеят заедно в духа на сътрудничество и да се радват на мир и просперитет, като държавите се фокусират върху общите си интереси и изграждане на по-добро бъдеще“.
 
И все пак именно думи като тези карат някои пророчески настроени евангелисти да казват: „Не бързайте толкова! В края на краищата няма да има истински мир в Близкия изток, докато Исус се върне. Освен това има пророчески писания, които говорят за фалшив мир, организиран от Антихриста, което ще доведе до избиване на милиони. Внимавайте!"
 
Пасажът, който ви идва на ум, сигурно е 1 Солунци 5:3, където Павел пише: „Когато хората казват:„ Мир и безопасност “, унищожението ще ги сполети внезапно,  като родилни болки над бременна жена, и те няма да избягат. ”
 
Също така е от значение Езекиил 38:11-12, където враждебните нации ще кажат за Израел: „Ще нападна земя на неоградени села; Ще нападна мирни и нищо неподозиращи хора - всички те живеят без стени и без порти и лостове. Ще грабя и плячкосвам и ще насоча ръката си срещу населени руини и хората, събрани от народите, богати на добитък и стоки, живеещи в центъра на земята."
 
Кой би могъл да си представи израелската нация, описана като „мирен и нищо неподозиращ народ - всички те живеят без стени и без порти“? Кой би могъл да си представи, че Израел ще пренебрегне защитата си?
 
И все пак, според някои експерти по пророчествата този пасаж ще бъде изпълнен в края на тази епоха. В тази светлина не би ли трябвало да разглеждаме Авраамовото споразумение, определено от Тръмп  като „зората на новия Близък изток“, с голямо подозрение? Особено ако 5 или 6 други държави последват примера и се присъединят към мирния процес?
 
Трябва ли да разглеждаме тази мирна сделка с подозрение?
Като човек, който интензивно изучава Библията през по-голямата част от последните 50 години, мога да кажа с абсолютна увереност, че не знам.
 
Не знам дали това ще подготви пътя за Антихриста.
 
Не знам дали това в крайна сметка ще навреди на Израел повече, отколкото ще помогне на Израел.
 
Но това, което знам е, че Исус каза: „Блажени миротворците, защото те ще бъдат наречени Божии деца“ (Матей 5: 9).
 
Това, което знам, е, че Павел пише: „Ако е възможно, доколкото зависи от вас, живейте в мир с всички“ (Евреи 12:18).
 
Това, което знам, е, че за Израел е по-добре да има повече приятели, отколкото повече врагове.
 
Като се има предвид това, ако внезапен и драматичен мир дойде в Близкия изток, аз ще бъда едновременно обнадежден и предпазлив.
 
Дали това ще бъде резултат от десетилетия (ако не векове) на молитва и години на дипломация? Или това би била първата стъпка към опасното глобално правителство, което в крайна сметка ще се противопостави на самия Бог?
 
Очевидно само Бог знае. Но когато става въпрос за вземане на национални решения, те трябва да се основават повече на прагматизъм, отколкото на пророчество. Това е така, защото религиозните вярващи от всички среди често са тълкували погрешно пророчеството, преди то да се разгърне, често погрешно предсказвайки края на света или завръщането (или идването) на Месията. Но говорейки за пророчествата, същата тази Библия, която цитирам, говори за деня, в който народи като Египет и Асирия (днес Ирак) ще се обединят и ще се поклонят на Израилевия Бог след време на големи сътресения и съд. Както заявява пророк Исая, „В този ден Израел ще бъде  заедно с Египет и Асирия, благословение на земята. Господ Всемогъщи ще ги благослови, казвайки: ‘Благословен да бъде Египет, народът ми, Асирия - моето дело и Израил - моето наследство“ (Исая 19:24-25). Всъщност Исая пророкува за други арабски нации, които се обръщат към Израилевия Бог чрез Месията (вж. Исая 42:11; 60:7). 
 
Само Господ знае значението на този важен мирен договор. Но поне можем да се радваме, че лидерите се събират заедно, вместо да се убиват. И нека да считаме Авраамовото споразумение като напомняне за деня, когато всички народи на земята ще дойдат в Ерусалим, за да се поклонят на Господа (Исая 2:1-4). Нека Бог да побърза и скоро да дойде този ден!
 
Източник: Ask Dr. Brown
Превод: Петя Зарева
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg