Събота, 24.10.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"И без противоречие, велика е тайната на благочестието: - Тоя, "Който биде явен в плът, Доказан чрез Духа, Виден от ангели, Проповядан между народите, Повярван в света, Възнесен в слава"." 1 Тимотей 3:16

OnLine
RSS Facebook Twitter

Съзнаваме ли, че леността е грях?

Main Pic
Публикувана: 21.09.2020
Автор: Д. Сайерс
Прочетена: 376
Коментари: 0
"Ленивата ръка докарва бедност, а трудолюбивата ръка обогатява." Притчи 10:4
 
"Душата на ленивия желае и няма,а душата на трудолюбивите ще се насити." Притчи 13:4
 
"Ленивият не иска да оре – поради зимата, затова, когато търси във време на жътва, няма да има нищо." Притчи 20:4
 
Леността е грях, който не вярва в нищо, не се интересува от нищо, не се радва на нищо, не мрази нищо, не намира смисъл в нищо. Леността живее за нищо и остава жива, само защото няма за какво да умре. Тя ни е позната твърде добре от много години и може би единственото, което не знаем за нея, е, че според каноните на Православната и Католическата църква е включена в категорията  "смъртен грях".
 
Ние си мислим, че ако сме заети с вършене на разни неща, не е възможно да страдаме от мързел. Лакомията ни предлага един свят на танци, богати вечери, спорт и безспирно обикаляне и удивление от красиви гледки.
 
Алчността ни вдига от леглото по тъмно, за да сме на крачка пред другите в бизнеса;
 
Завистта ни кара да сплетничим и да правим скандали, да пишем доноси до вестника, да разнищваме тайни и да се ровим в чуждия боклук.
 
Гневът ни снабдява (много гениално) с довода, че единственото, което си струва в този свят, пълен със злодейци и зли демони, е да проклинаме високо и непрестанно: „Кой подлец и мизерник е създал този свят“.
 
Похотта ни осигурява един кръг от мрачна безразборност, която може да мине за похвална жизненост.
 
Всички тези неща са прояви на празното сърце, празния ум и празната душа на Леността. В света я наричат Толерантност, но в ада я наричат Отчаяние.
 
Съзнаваме ли, че леността е грях и може да ни доведе до много страшни престъпления, ако не си дадем сметка за последствията от нея? Неслучайно първата заповед на Бога към Адам и Ева в Едемската градина, беше, да се трудят и да обработват земята. Съгрешаваме ли с мързел, който даже не осъзнаваме?
 
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg