Вторник, 19.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"Зле ли страда някой от вас, нека се моли. Весел ли е някой, нека пее хваления." Яков 5:13

OnLine
RSS Facebook Twitter

Господните празници на Израел

Main Pic
Публикувана: 18.09.2020
Автор: д-р Даниел Розен
Прочетена: 1290
Коментари: 0
Господните празници, известни като празници на Израел, имат огромно пророческо значение за Божия народ. Те разкриват обещанието на Израилевия Месия (Христос Исус) и  внасят прозрение и разбиране в Божия календар на пророческите събития.
 
Библейската им значимост е забулена в мистерия за много хора, защото те са дадени в Мойсеевия закон. Моята цел е да премахна завесата на мистерията и да хвърля светлината върху Христос, Чийто преобраз е във всеки от тези празници.
 
Изглежда еврейският народ не е осъзнавал, че всички празници са символични. С други думи, те са били “пророчески по природа”, като всеки от тях е посочвал по уникален начин някакъв аспект от живота и делото на обещания Месия: 
 
1. Пасха...посочва Месията като нашето Пасхално агне, Чиято кръв ще бъде пролята за нашите грехове. Йешуа (Исус) беше разпънат в деня на подготовката за Пасхата, по същото време, когато агнетата бяха заклани за Пасхалната трапеза.
 
2. Безквасните хлябове...посочва безгрешния живот на Месията, Който стана съвършената жертва за нашите грехове. Тялото на Господ Исус Христос беше в гроба през първите дни на този празник, като житно зърно, което ще изкласи в Хляба на живота.
 
3. Първите плодове...посочва възкресението на Месията като първия плод на праведните. Господ Исус Христос беше възкръснал по време на този празник. Затова ап. Павел Го нарича в 1 Коринтяни 15:20 “първия плод от мъртвите”.
 
4. Жътва-Шавуот или Петдесятница...посочва към голямата жетва на души – евреи и езичници, които ще дойдат в Царството на Бога през Църковната епоха. Църквата бе създадена в деня, когато Месията изля Светия Дух върху 3000 души. Дългият интервал от три месеца между Шавуот и Тръбите сочеше към настоящата Църковна епоха, период от време, който се пазеше като тайна за еврейските пророци по време на старозаветните времена. Това ни насочва към последните три есенни празника. Защото Исус буквално изпълни първите четири празника в действителните празнични дни. Затова считаме, че последните три празника също ще бъдат изпълнени в  действителните празнични дни.
 
5. Рош Ха Шана и Празникът на тръбите се празнува тези дни в Израел, с настъпването на Еврейската 5781 година. Тези два празника посочват към Грабването, когато Месията ще се появи в облаците като Небесният Младоженец, идващ за Неговата Невяста, Христовата Църква. Грабването винаги се свързва със свиренето на силна тръба / според 1 Солунци 4:13-18; 1 Коринтяни 15:52/.
 
6. Йом Кипур/ Изкуплението ... посочва деня на Второто Идване на Месията, когато Той ще се върне на земята. Това ще бъде Денят на изкуплението за Еврейския остатък, когато те ще “погледнат на Този, Когото прободоха”, и ще се покаят за техните грехове, ще приемат Господ Исус Христос като Месия /Захария 12:10; Римляни 11:1-6; 25-36/. 
 
7. Сукхот/Шатрите посочва Господното обещание, че Той отново ще обитава с Неговия народ в Скинията, когато се върне да царува над целия свят от Ерусалим /Михей 4:1-7/.
 
Подреждането за седемте годишни празници  може да се намери в Левит 23:4, където е записано: “Това са Господните  празници, святи събрания, които ще свиквате на времената им”.
 
Превод: Дори Георгиева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg