Вторник, 19.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"Зле ли страда някой от вас, нека се моли. Весел ли е някой, нека пее хваления." Яков 5:13

OnLine
RSS Facebook Twitter

Възмущение или негодувание

Main Pic
Публикувана: 19.09.2020
Автор: Димка Тенева
Прочетена: 608
Коментари: 0
Едва ли има човек, който в даден момент от живота си да не е изпитвал възмущение.  Има СПРАВЕДЛИВО ВЪЗМУЩЕНИЕ и то е гневен изблик, който се надига в нас, когато видим някаква неправда и се ядосваме, защото искаме тази неправда да бъде прекратена. 
 
Проблемът не е, че се ядосваме, гневът само ни сигнализира, че нещо трябва да се направи. По-важното е какво правим, когато се ядосаме! Затова апостол Павел заостря вниманието ни, като казва: "когато се ядосате, внимавайте  да не съгрешите".  Има разлика между справедливо възмущение и възмущение, което е прераснало в НЕГОДУВАНИЕ.
 
Ако не осъзнаем кога сме преминали границата, можем да живееме с чувство за НЕГОДУВАНИЕ и да го приемаме като ЗДРАВОСЛОВНО чувство за справедливост. То ще ни "яде" отвътре и може да предизвика дори физически проблеми. Ние не негодуваме срещу бурята, силния вятър или някакво природно явление, ние храним негодувание срещу даден човек, понеже сме се почувствали унижени от него и вярваме, че достойнството ни е било потъпкано, затова имаме право да му се ядосваме и и да искаме той да си плати!
 
Негодуванието може да ни тласне към отмъщение - може да не нараним физически. Но, дали не наказваме като млъкваме; изолираме се; сърдим се; не сме на разположение; така обясняваме колко ни боли, така че другият да се почувства зле.... 
 
Колко хора, дори след като са отмъстили, не само че не са спрели да негодуват,  а дори са намразили другия човек. Защо?  Защото коренът на негодуванието е СРАМ. Унижението, което сме усетили, е провокирало у нас чувството за срам - срам, който ни кара да се съмняваме в собственото си достойнство. Ние сме отворили врата за чувството на срам и сме се съгласили с всички негативни мисли , които са ни заляли. Да прибавим и работата на дявола, който подсилва и утвърждава този процес вътре в нас. За това най-важното е, първо да се справим със срама.
 
Негодуванието казва: "Другият е виновен!" а истината е, че ние имаме проблем със себе си, трябва да го видим и да се справим с него.
Как да се освободя от негодуванието?
 
Ще простя! "Няма да гледам съчицата....ще погледна и гредата.." Матея 3:7
 
Ще бъда вкоренен в Христос, за да знам кой съм в Него и да не вярвам лъжи за себе си!
 
Ще контролирам мислите си, за да не допускам възмущението да се превръща в негодувание! Това ще ме пази да не бъда критичен и да не виждам в другите само негативното.
 
"Повече от всичко, което пазя, ще пазя сърцето си, защото от него са изворите на живот!" - взето от НАЙ-МЪДРАТА КНИГА
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg