Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Съблазънта в стремежа към власт

Main Pic
Публикувана: 21.09.2020
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 1034
Коментари: 0
"Ако те съблазни ръката ти или ногата ти, отсечи я и хвърли я; по-добре е за тебе да влезеш в живота куц или недъгав, отколкото с две ръце или с две нозе да бъдеш хвърлен във вечния огън. И ако те съблазни окото, извади го и хвърли го; по-добре е за тебе да влезеш в живота с едно око, отколкото да имаш две очи и да бъдеш хвърлен в огнения пъкъл" (Матей 18:18-9).
 
Това най-страшно предупреждение Исус отправя в контекста на пристрастеността към властта. Въвеждащото изречение към пасажа следва въпроса, зададен от учениците, дошли при него с думите: "Кой е по-голям в Небесното царство?" (Матей 18:1). Исус отговаря, като повиква едно детенце сред тях и прави няколко твърдения:
 
  • Ако не станете като дечицата няма дори да влезете в Небесното царство ( 18:3).
  • По-големият е който успява да се смири като това детенце (18:4).
  • Който приеме едно детенце в Негово име приема Него (18:5).
  • А който съблазни "едно от тези малките, които вярват в Мене" предизвиква невъобразим Божествен гняв (18:6-7).
След това Исус се се обръща със съвет как учениците да се предпазят от това "да съблазнят едно от тези малките, които вярват в Мене". Исус изрича заповедите за отрязването на ръката и ногата, които съблазняват човека. Контекстът е борбата относно това, кой ще е "пръв в Небесното царство", в която може да бъде съблазнен някой от малките.
 
Наблюдението върху човешкото общество и йерархиите в него показват, че достигането да власт и упражняването на властта е свързана с "жертване на пешки", на  смазване на съмишленици и злоупотреба с хора, които в един момент са незначителни на фона на голямата цел - властта. 
 
С тези думи Исус остро конфронтира начина, по който фукнционират човешките социуми и предупреждава, че най-лошото, което можем да направим, е да действаме по същия начин. В случая способността на лидера да жертва, да смазва и да "елиминира" хората, които му се пречкат, е наречена "съблазън". В тази връзка Исус настоятелно съветва да се лишим от тези умения, дори да ни изглеждат органично свързани с личността и стила ни като ръката, ногата и окото.
 
С две думи - с това страшно предупреждение изглежда Исус не конфронтира човешкото малодушие пред греховете на множествата, а настоява най-успешните и способните от Неговите ученици да не бъдат пристрастени към властта и да не действат, както е обичайно за водачите в този свят.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg