Вторник, 19.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Каква е разликата между радост и щастие?

Main Pic
Публикувана: 22.09.2020
Автор: Глория Дай
Прочетена: 2432
Коментари: 0

"Щастието е външно, ефимерно и е постижимо само на земята. Радостта, от друга страна, е вътрешно усещане, несебично, жертвено и представлява духовна връзка с Бога. Ние имаме нужда от радост в живота си, както се нуждаем от Бог Отец и Исус Христос."

Радостта и щастието са две различни емоции, които донякъде си приличат, но всъщност са много различни. Радостта се приписва на нещо много последователно и вътрешно, докато щастието има тенденция да се задейства външно.
 
Щастието е външно, радостта е вътрешна
Една от много очевидните разлики между щастието и радостта е, че щастието обикновено е свързано с външни обстоятелства, докато радостта е нещо, постигнато вътрешно. Например, можем да се чувстваме щастливи, когато получим подарък или постигнем награди или отличия. Тези неща са външни и повърхностни. 
 
Радостта, от друга страна, е нещо по-дълбоко. Например, изпитваме голяма радост, когато се покланяме на Бог Отец. Изпитваме огромна наслада, когато си спомним за нашия Господ Исус Христос, който умира на кръста, за да ни спаси от греховете.
 
Радостта има общо с нашата вътрешна природа, а не с нашия човешки характер. В Йоан 15:11 Исус ни напомня: „Казах ви това, за да може Моята радост да бъде във вас и да бъде пълна радостта ви.“
 
Щастието е временна наслада, радостта е безкористна
Друга основна разлика между щастието и радостта е, че щастието е просто блаженство, докато радостта е нещо безкористно. Когато преживеете блаженство, това означава, че е ефимерно или може да завърши бързо. Щастието, следователно, е нещо, което може да приключи. Не трае дълго. Например, може да се чувствате много щастливи, защото някой, когото харесвате, накрая ви е казал, че също ви харесва. Този вид усещане е мимолетно и затова е просто щастие.
 
От друга страна, радостта е нещо безкористно. Това означава, че може да имате радост не само за лична изгода. Когато изпитвате емоция, докато размишлявате как Исус Христос е умрял, за да ни спаси, това е радост. Когато изпитвате емоция, когато вашият любим човек най-накрая приеме Христос, това също е радост.
 
Когато любимият ви човек изпитва силни емоции при новораждането, например, това също е радост. Радостта е не само за нас самите, но и за другите. В Евреи 12:2 авторът ни напомня, че „насочваме погледа си към Исус, начинателя и усъвършителя на вярата. Заради радостта, поставена пред него, Той издържа кръста, презря срама и седна отдясно на Божия престол.”
 
Щастието е удоволствие, радостта е жертва
Друга разлика между радостта и щастието е, че щастието може да бъде нещо, свързано с удоволствието, докато радостта е по-скоро жертва. На този свят има много видове удоволствия, които могат да направят човек щастлив. Например, удоволствията на плътта, както е писано в Галатяни 5:19, „Делата на плътта са очевидни: сексуална аморалност, нечистота и разврат.“
 
Става дума за неща, които могат да направят човека щастлив заради удоволствие, което е чисто плътско. Писмото на Павел до галатяните подчертава, че не трябва да се стремим към тези неща, които ни правят щастливи временно, а по-скоро да се съсредоточим върху онези, които ни доставят радост.
 
Радостта е жертва. Когато мислите за другите, а не за себе си, това означава, че имате радост в сърцето си. Радостта не мисли само за удоволствието, а за това какво е правилно и морално в очите на Бога.
 
Щастието е постижимо на Земята, радостта е по-близка, духовна връзка с Бога
Друга разлика между щастието и радостта е, че щастието е постижимо само на земята, докато радостта е духовна и постижима само чрез Христовата любов. В Галатяни 5:22 Павел пише: „Но плодът на Духа е любов, радост, мир, търпение, доброта, благост, вярност.“
 
Следователно радостта е духовен плод, който ни се дава от Духа. Радостта се постига не само тук на земята, но е и нещо, което свързваме с Бога, защото ни е дадено от Светия Дух.
 
Щастието, от друга страна, е нещо постижимо само тук на земята. Светски неща, концепции и емоции се постигат на земята и са временни. Например, когато най-накрая се научите как да шофирате кола, това ви прави щастливи. Или най-накрая сте в състояние да изпечете шоколадова торта или да се дипломирате, да започнете добра работа. Тези неща се постигат на земята, но са повърхностни.
 
Радостта е част от нашето завоевание за вечен живот, защото ни е дадена от Отца чрез Светия Дух. Тя е не само на земята, но и на небето горе. В Йоан 10:28-29 ни напомня това: „Аз им давам вечен живот и те никога няма да загинат; никой няма да ги грабне от ръката ми. Баща ми, който ми ги е дал, е по-голям от всички; никой не може да ги грабне от ръката на баща ми. "
 
Щастието не е задължително добро, радостта е винаги добра
Друга разлика между щастието и радостта е, че щастието може да бъде и добро, и лошо, докато радостта е само добра, защото идва от Бога. Например, можем да имаме щастие, което да бъде нож с две остриета.
 
Например, попаднали сте в автомобилна катастрофа, защото сте били пияни, след като сте пили твърде много алкохол с любимия човек. Били сте щастливи временно, докато сте пиели и сте се забавлявали, но последствията са автомобилна катастрофа. Това е земното щастие.
 
Радостта, от друга страна, е винаги добра. Нека да си представим, че най-накрая срещнете любовта на живота си. Ако имате радост от Бога, със сигурност ще сте наясно със своите действия и няма да допуснете грях.
 
По-скоро ще пожертвате мимолетното блаженство, като не пиете, а се наслаждавайте на момента с любимия човек. Това е радост от Духа, защото мислите за доброто, което Христос има за вас. Той ни обещава вечен живот и радост в Него.
 
Какво означава това?
Много хора са склонни да приравняват щастието с радостта. Всъщност обаче е много просто. Щастието е просто външно, мимолетно, понякога може да бъде само за удоволствие, постижимо е само на земята и понякога не е задължително да бъде добро.
 
Радостта, от друга страна, е вътрешна, безкористна, жертвоготовна, духовна връзка с Бога и е съвършена. Нуждаем се от радост в живота си, точно както имаме нужда от Бог Отец, Господ Исус Христос и Светия Дух в живота си. Ето защо, за да можем да постигнем радост, трябва да получим Христос, да следваме Него, водени от Светия Дух.
 

Източник: Christian Headlines

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg