Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Израелски археолози с ново откритие в Галилея

Main Pic
Публикувана: 30.09.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1512
Коментари: 0
Експерти от Израелското министерство за антики са открили 2000-годишна миква - или еврейска ритуална баня - сред останките на древна еврейска ферма в района на Галилея.
 
Археолозите са открили миквата и земеделската земя по време на разкопки, извършени преди започване на строителството на главен магистрален възел на кръстовището Хамовил в Долна Галилея.
 
Откритията датират от Втория храмов период и осигуряват поглед към древния еврейски живот в тази област.
 
„Съществуването на миква, пречиствателно съоръжение, недвусмислено показва, че жителите на древната ферма са били евреи, които са водили религиозен и традиционен начин на живот и са поддържали чистота съгласно заповедите от Тората. Ритуалните бани се използват в ежедневието от евреите от периода на Втория храм и до днес”, обясняват директорите на разкопките Абд Елгани Ибрахим и д-р Уалид Атраш.
 
Те казват, че това е първият път, когато археолозите откриват подобни останки от древни еврейски ферми в района на Галилея.
 
„Откриването на миквата в чифлика променя това, което сме знаели за начина на живот на евреите през периода на Втория храм. Досега не бяхме откривали еврейски ферми в Галилея. Смяташе се, че евреите през римския период не живеят във ферми извън селата или градовете. Откриването на чифлика на известно разстояние от село Шихин и големия еврейски град Сепфорис показа, че евреите се заселват и в чифлици, които може би са функционирали като селския вариант на Сепфорис. "
 
След като археолозите откриват миквата, те осъзнават, че тя не може да остане в скалата, без да бъде разрушена от изграждането на магистралата, която се строи наблизо.
 
И така, те решават напълно да разкопаят 2000-годишната баня от земята и да я прехвърлят в близкия кибуц, където тя ще бъде  запазена съгласно предписанията на археолозите.
 
Превод: Петя Зарева
Източник: CBN News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg