Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните и филмите на ужасите

Main Pic
Публикувана: 09.10.2020
Автор: Хоуп Белинджър
Прочетена: 1578
Коментари: 0
Дали филмите на ужасите, както твърдят някои християни, са дело на дявола? Или дори филмите на ужасите могат да хвърлят известна светлина върху духовните истини и дори да доведат нехристияни при Христос?
 
Тази статия ще разгледа някои аспекти на аргумента „да, трябва да ги избягваме“ и мотива „някои филми на ужасите могат да бъдат гледани“ и ще прецени какво казва Писанието.
 
Християните трябва да избягват филмите на ужасите
Повечето от тази страна на спора ще посочат пасажи като Ефесяни 4:27, където се казва християните да не дават място на дявола.
Чрез гледане на филми за демонични и свръхестествени сили, ние позволяваме на тези сили потенциална власт.
 
Освен това може да се твърди, че тези филми често показват свръхестественото зло като победител или изобразяват злото в по-положителна светлина. Те често могат да прославят окултното, магическото и всички елементи, от които трябва да бягаме. Ако искаме да запазим чист ум и чисто сърце, не бива да рискуваме да се омърсим, като измъчваме ума и сърцата си с образи на злото (Псалм 51:10).
 
Тези филми могат да предизвикат притъпяващ ефект, който изгаря съвестта ни. Когато са представени с много изображения, които прославят триумфа на злото или изобразяват излишно насилие и кръв, нашият мозък може да ги проектира. Можем да престанем да изпитваме емоции, вместо да сме шокирани от ефектите, които те трябва да произведат.
 
Ще се радваме ли, когато злото триумфира на екрана? Или ни е безразлично, когато поредната жертва във филма умира с ужасяваща смърт?
 
Ако трябва да мислим за всичко, което е отлично и похвално (Филипяни 4: 8), гледането на филм, който насърчава обратното, пречи ли ни да правим това?
 
Каквото и да изберем, да гледаме или не подобни филми, трябва да живеем последователно. Какво твърдят християните, които гледат подобни филми?
 
Те обикновено изтъкват мотива, че филмите на ужасите могат да ни предупреждават за факта, че злото е реално и присъства в нашия свят.
 
Според някои християни дори филмите на ужасите могат да ни помогнат да разсъждаваме върху истините от Писанието.
 
Трябва да имаме предвид, че Писанието също описва ужасни сцени. Налице са смущаващи събития като групово изнасилване (Съдии 19), убийства на деца (Изход 1:16, Матей 2:16), наред с други елементи, които шокират читателите и ги предупреждават за ужасите, които владеят в нашия свят.
 
Християнските филми, които описват екзорсизъм или изгонване на демони и зли духове, дори и в нашето съвремие, също са аргумент в подкрепа на тази позиция.
 
Филмите на ужасите са коварен жанр, който цели прославяне на злото. По-долу предлагам няколко възможни решения, но имайте предвид, че не всички от тези критерии са валидни за всеки християнин. Ако християнинът е разколебан (дали трябва или не трябва да гледа филм на ужасите), той трябва да следва убеждението на Светия Дух, което е лично.
 
Първо решение: Прегледайте уебсайтове за рецензии на християнски филми, преди да гледате определен филм на ужасите. PluggedIn е известен източник на рецензии за християнски филми, включително филми от жанра на ужасите.
 
Решение второ: Анализирайте обобщение на сюжета или попитайте приятел, който е гледал филма. Как филмът изобразява злото? Прославя ли го? Безсмислено ли е насилието, използвано във филма, или се опитва да хвърли светлина върху определен проблем? Прочетете биографиите на режисьорите и защо той или тя са решили да създадат този филм. 
 
Решение трето: Молете се за това. Попитайте дали Бог иска от вас да гледате този конкретен филм. Някои от нас може да не искаме да занимаваме умовете си с темата за злото, но  други биха могли да бъдат просветлени за духовните истини или да видят проблема със злото в нова светлина.
 
Решение четвърто: Ако чувствате, че губите сетивност към жестоките елементи, изобразени във филма, помислете дали трябва да се занимавате с него. Като християни не искаме да губим нашето състрадание и съпричастност.
 
Като цяло потърсете ръководството на Светия Дух. Проблемът със злото не е нещо, което трябва да приемаме с лека ръка, но можем да видим дори Христос на най-мрачните места. 
 
Източник: Cross Walk
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg