Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Арести и затвор за християни в Еритрея

Main Pic
Публикувана: 12.10.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1450
Коментари: 0
Християнската организация Release International съобщава, че 69 затворници християни са били освободени под гаранция, но нови 5 са били арестувани в африканската държава Еритрея.  Много от тях са затворници с дългосрочни присъди. Единият от християните е бил зад решетките цели 16 години. Никой никога не е изправян на съд.
 
Когато новините за освобождаването им достигат до християните в Еритрея, много от тях излизат на улиците, за да отпразнуват събитието. Това обаче предизвиква поредните арести. Властите арестуват пет жени, които излизат навън, за да се помолят и да отпразнуват новината с хваление.
 
„Това бяха майки на някои от освободените“, казва еритрейският партньор на Release International, д-р Берхан Асмелаш. "Едната е майка на пет деца, другата жена е майка на четири деца. Те бяха излезли, за да прославят Бога за освобождаването на мъжете си, но почти веднага бяха арестувани".
 
Предвид тези последни арести, д-р Берхан се опасява, че може би преждевременно се надяваме на промяна или смекчаване на политиката спрямо християните в Еритрея. Сега той смята за малко вероятно да последват още освобождавания на затворници.
 
„Били сме в това положение и преди - добавя той - много пъти. Не виждаме промяна в правителствената политика. Бог е единствената надежда за страната ни. Продължавайте да се молите за нас."
 
Християните са на мнение, че настоящите действия по освобождаване на вярващи затворници, са свързани с разпространението на пандемията Covid-19 в пренаселените затвори на Еритрея.
 
„Освобождаването на толкова малко затворници не би променило нищо“, казва д-р Берхан. "Но вирусът е само един от проблемите на властите. Затворниците са изправени пред трудности, болести и недохранване. Повечето затвори нямат тоалетни.“
 
Д-р Берхан смята, че още около 300 християни остават затворници за вярата си - задържани за неопределено време без обвинение или съдебен процес.
 
Той казва: „Нашето послание към правителството на Еритрея е, че тези хора не са извършили никакво престъпление. Повечето от тях са трудолюбиви хора, които биха могли да бъдат използвани за възстановяване на страната. Моля, освободете останалите затворници.“
 
Според изчисления на Държавния департамент на САЩ цифрата на всички затворници християни в Еритрея вероятно е не по-малко от 3000.
 
Според съобщения в медиите половин милион еритрейци са избягали от страната си - почти всеки шести от населението.
 
„Еритрея е оприличена на Северна Корея в Африка“, казва главният изпълнителен директор на Release International, Пол Робинсън. „Властта започна репресии срещу църквите през 2002 г. Оттогава християнската организация Release International притиска правителството да освободи затворниците, които са там заради вярата - всеки един от тях. Ще продължим да го правим.“
 
Чрез своята международна мрежа от мисии Release International действа в около 25 страни по света, като подкрепя пастири, християнски затворници и техните семейства; снабдява ги с християнска литература и Библии, и подкрепя борбата им за справедливост.
 
Източник: Assist News
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg