Неделя, 25.10.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"И без противоречие, велика е тайната на благочестието: - Тоя, "Който биде явен в плът, Доказан чрез Духа, Виден от ангели, Проповядан между народите, Повярван в света, Възнесен в слава"." 1 Тимотей 3:16

OnLine
RSS Facebook Twitter

Английските църкви и пандемията

Main Pic
Публикувана: 14.10.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 470
Коментари: 0
Редовното посещение на църквите в Англия отново е намаляло, показват последните данни. Броят на редовните поклонници, посещаващи църква в Англия веднъж месечно или повече, намалява с 1% през 2019 г. до 1,11 милиона по последни данни.
 
Средно 854 000 души са посещавали богослужения и мероприятия на църквата в Англия всяка седмица през октомври 2019 г., което е спад с 2,1% в сравнение с предходната година. Броят на хората, посещаващи служби в Англиканската църква, се е увеличил с 3% до 182 000, но обичайното посещение в неделя е спаднало с 2% до 690 000 през 2019 г.
 
Докладът за статистиката е публикуван заедно с дигиталния доклад на Църквата, който показва нарастваща ангажираност онлайн.
В момента има 17 000 онлайн услуги и събития, записани на уебсайта на Church of England, след като пандемията принуди енориите да служат онлайн.
 
Събитията включват неделни богослужения, изучаване на Библията и молитвени служби сутрин и вечер. Електронният доклад  показва и интензивно използване на онлайн приложенията на Англиканската църква. Те са били използвани над седем милиона пъти тази година, като най-популярни са приложенията Daily Prayer и Daily Office.
 
Ангажираността с публикации в социалните медии също се е удвоила спрямо миналогодишната цифра с 86 милиона гледания до момента през 2020 г. и има значителен подем в духовенството и светските лидери, които участват в онлайн богослужения.
 
Досега тази година над 4200 пастири и местни църковни ръководители са участвали в дистанционните курсове за дигитално обучение, което е четири пъти повече от броя им през 2019 г.
 
Последните статистически данни за мисията на Църквата в Англия показват, че дори преди пандемията енориите са управлявали или финансирали 35 000 проекта за социални служения, от хранителни банки и обедни клубове до групи за подкрепа за възрастни хора и малки деца. Това е повече от 33 000 проекта за социални дейности в сравнение с 2017 г.
 
Цифрите разкриват степента, до която местните църкви допринасят за националните усилия за борба с бедността, като близо 60% от църквите участват във финансирането на така наречена хранителна банка. Около 2700 църкви участват във финансиране на обществени кафенета, докато 2300 имат клубове за почивка или закуска.
 
Архиепископът на Йорк Стивън Котрел коментира: „Във време, когато мнозина се чувстваха изолирани и уплашени, църквите в Англия и духовенството излъчиха хиляди онлайн църковни служби и събития, търсейки да донесат утеха и надежда на своите общности. Знаем, че десетки хиляди от тези хора, които са слушали нашите богослужения онлайн, никога преди не са имали контакт с местната църква и може би никога не са чували християнското послание. Тяхното онлайн присъствие е знак за големия глад, който всички ние имаме за духовен смисъл в живота ни."
 
Източник: Christian Today
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg