Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Искам да избягам...

Main Pic
Публикувана: 13.10.2020
Автор: Димка Тенева
Прочетена: 787
Коментари: 0
Има периоди в нашия живот, когато усещаме, че сме на ръба на силите си поради нещата, които ни се случват. Напрежението е станало твърде голямо, а отговорностите - твърде много.  Вече ни е трудно да се справяме с определени ситуации, които са започнали да се повтарят.  Децата непрекъснато спорят. Имаме чувството, че партньорът ни вече не ни уважава и обича както преди. Твърде много хора очакват от нас да правим неща за тях. Навсякъде се сблъскваме с конфликтни ситуации - на работното място, у дома, във взаимоотношенията с приятелите. Все в някоя област от живота ни има конфликт. Това няма ли да има край?!
 
В тази връзка Рик Уорън казва: "Ние или тъкмо излизаме от криза; по средата на самата криза сме или сме на ръба да изпаднем в криза." Но това е животът, той просто си е такъв! Една мъдра книга, която обичам, казва, че "животът на човека е 70, 80 години, но повечето от тях са труд и скръб" (Псалм 90:10). Много ми се иска да можехме да изтрием поне думата скръб, с труда все някак ще се справим! Ако сме честни, понякога обаче ни идва твърде много. И тогава започваме да търсим начин .... "да избягаме". 
 
Ако "бягството" е ЗДРАВОСЛОВНО, тогава ще търсим близост с Господа и сила от Него; ще преразгледаме моделите си на мислене, за видим дали не вярваме в някоя лъжа; ще пренаредим приоритетите си; ще укрепим личните си граници и няма да позволяваме винаги всичко да е за наша сметка; ще изградим асертивност(увереност); няма да пренебрегваме почивката; ще пооправим някой трудност във взаимотношенията;  ще се стремим да снабдяваме нуждите на нашата личност(но, трябва да се познаваме); ще успеем да балансираме живота си и ще се успокоим. 
 
Но, ако "бягството" е НЕЗДРАВОСЛОВНО, то може да нарани много хора покрай нас. Но, понеже в такъв момент мислим по-скоро за себе си, а не за другите, ще решим, че си струва на всяка цена да задоволим примамливото си желание, защото така трудното ще остане зад гърба ни и ще ни олекне. Очакваме това, което ще направим да ни донесе удовлетворение. 
 
Е, може да има някакви последствия, но нали трябва да бъдем щастливи. А и рекламите ни казват: "Ти го заслужаваш!" Пристрастявания, порнография, работохолизъм, флиртове, афери, изолация, крайности, всички те са нездравословни "бягства", които временно ни опияняват. В какво ще залитнем зависи от нашата личност, от склонността на нашия темперамент. 
 
Нека не правим нещата само духовни! Бог ни е създал с душа, която си има своите нужди. Има една подробност, обаче, дали ги снабдяваме по начин, който Бог одобрява.
 
Как да се опазим от нездравословното "бягство"?? 
Нека си зададем няколко въпроса и да си отговорим честно!
  • Ще бъдат ли наранени хора от начина, по който "бягаме" - ние самите, близките ни, приятелите или познатите ни?
  • Нашето поведение признак на зрялост ли е? Морално ли е?
  • Това поведение безотговорно ли е? Оправдаваме ли усилията на хората, които са инвестирали в нас?
  • Има ли хора, които ще се почувстват изоставени, пренебрегнати, ощетени, защото са разчитали на нас?
  • Това поведение детинско ли е? Държим ли се като тийнейджер, който иска да си живее безгрижно?
  • Какво казва Библията и Бог за начина, по който "бягаме"?
  • Нашето "бягство" ще бъде ли причина да се отвори врата за дявола в живота на някой?
  • Чувстваме ли се отчетни пред някого за своето поведение? А пред Бога?
Много е важно да бъдем мъже и жени с интегритет, добър характер; хора, които носят отговорност; хора, които държат на ценностите и са готови да се изправят пред предизвикателствата в живота.  Зрялост е да не отстъпваш пред страха, а да поемаш отговорност за действията си.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg