Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Близкият Изток се готви за един нов

Main Pic
Публикувана: 14.10.2020
Автор: Дж. Розенберг
Прочетена: 914
Коментари: 0
Втората книга на Библията е наречена „Изход“. Тя описва епичното напускане на около 2 милиона мъже, жени и деца от северноафриканската държава Египет. Напускащите бяха евреи, разбира се - писна им от тираничното ръководство, лошите условия на живот и липсата на религиозна свобода. Те мечтаеха за много по-добър живот и той стана възможен, благодарение на техния Бог, който ги изведе от робство с чудеса и знамения.
 
Днес в Близкия Изток и Северна Африка се очертава нов „изход“ с библейски размери.
 
Голямо ново проучване сред арабските млади хора в 17 държави и територии показва, че трудно понасят тираничното лидерство, корупцията, войната, тероризма, лошите условия на живот и липсата на религиозна свобода в техните страни.
 
COVID-19  на свой ред изтъкна липсата на достъп до добро здравеопазване.
 
В резултат на това милиони млади хора от Близкия Изток казват, че искат да напуснат и да емигрират.
 
Всъщност зашеметяващите 42 процента от арабската младеж казват, че искат да напуснат своите страни и никога да не се върнат. Данните са резултат от току-що публикувано проучване сред арабската младеж, наречено Arab Youth Survey 2020.
 
В регион, състоящ се от 200 милиона арабски младежи, проучването показва, че около 80 милиона искат да се преместят, като напуснат страната, в която са родени и израснали.
 
Дори ако 10 процента от тях осъществят намерението си, това ще доведе до безпрецедентно „изтичане на мозъци“ в страните от Близкия изток и Северна Африка.
 
„Арабският свят може да се сблъска с ерозия на таланти, тъй като много млади хора активно обмислят да напуснат страната си, повечето от тях завинаги, в търсене на повече възможности“, се казва в доклада от проучването.
 
Тези, които най-вероятно ще напуснат, почти сигурно ще бъдат най-интелигентните, най-креативните, най-предприемчивите, най-готови да поемат рискове и да работят усилено.
 
Арабските държави, които отчаяно се нуждаят от такива таланти, за да изградят по-добри, по-проспериращи, по-динамични и иновативни държави и общества, биха загубили точните хора, способни да осъществят подобни промени.
 
Подобно масово изселване също би създало огромни икономически, социални и политически предизвикателства пред САЩ, Канада и европейските нации, много от гражданите на които смятат, че техните правителства вече са прекалено либерални при допускането на нови имигранти и не са готови да приветстват десетки милиони нови имигранти.
 
Други констатации от проучването са:
  • На въпрос дали се опитват активно да емигрират или са обмисляли тази възможност, 42 процента от младите араби са отговорили, че са мислили да емигрират в друга държава, от тях 15 процента активно.
  • Всеки трети (32 процента) заявява, че никога няма да напусне страната си, докато всеки четвърти (25 процента) от младите араби заявява, че не са обмисляли да мигрират, но биха могли да го направят в бъдеще.
  • Миграцията като избор е най-доминираща сред младите хора в Ливан, Сирия, Йордания, Палестинската автономия и Ирак, където близо две трети (63 процента) от младите граждани активно обмислят идеята за емиграция.
  • Почти всеки втори (47 процента) от младите хора в Северна Африка активно търсят нови възможности извън родината си.
  • Желанието за миграция е най-изразено от младите араби в Ливан (77 процента), Либия (69 процента), Йемен (66 процента) и Ирак (65 процента).
Интересното е, че изследването установява, че „младите хора в страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) са най-малко склонни да напускат страната си, като средно само 13% заявяват, че могат да се опитат да емигрират“.
 
По-конкретно, „младите Емирати (97 процента) и саудитците (94 процента) са най-малко склонни да обмислят емиграция“.
 
Това почти сигурно се дължи на факта, че през последните години лидерите на Саудитска Арабия и ОАЕ работят усилено и проактивно, за да продължат смели, обширни икономически и социални реформи, целящи да убедят младите хора, че предизвикателните и добре платени работни места и възможността да мечта и изграждане за бъдещето са възможни, като останат в своите страни и станат част от движение на промяната.
 
Например ОАЕ са изградили космическа програма, която има за цел да достигне Марс.
 
Саудитците пуснаха своята стратегия „Визия 2030“, която позволява на жените не само да шофират, но и да работят свободно, да пътуват, да спортуват и да бъдат продуктивни членове на обществото. Кралството също така агресивно развива индустрия за изкуства и развлечения и създава провинция, наречена „NEOM“ в северозападната част на страната - близо до границите с Египет, Йордания и Израел - която ще бъде едновременно високотехнологичен епицентър, както и като един от водещите световни туристически и търговски центрове.
 
Въпросът е готови ли са така наречените християнски страни да посрещнат новото предизвикателство от тези млади емигранти и какво ще им предложат?
 
Източник: Assist News
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg