Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Канибалско племе приема Христос

Main Pic
Публикувана: 15.10.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1150
Коментари: 0
Племето Яли в Папуа Нова Гвинея, което преди време е убивало мисионери, практикувало е магьосничество и се е занимавало с канибализъм, сега следва Бога и с благодарност приема 2500 Библии, изпратени до християните в селото.
 
Хиляда и четиристотин от въпросните Библии са детски, докато останалите са предназначени за върастните. Библиите идват от Мисионерска авио фондация (MAF), християнска организация, която пренася Библии до райони, които не могат да ги получат по друг начин.
 
Една от църквите в племето Яли е поръчала Библиите, защото се е оказало, че няма достатъчно, за да дадат на всички в селото, съобщава представител на MAF. Племето Яли с нетърпение чакало самолетът с Библиите да кацне, а жените и децата празнували, като скандирали на местния си език и танцували.
 
Един от пилотите на полета, Дейв Рингенберг, който е пилот-инструктор, но и директор на мисионерските операции в Папуа, казва:  „Това беше свят момент - такъв, който трябва да се запомни“.
 
Този полет се осъществява 55 години след като племето е открито за първи път от МАF при едно полетно проучване през 1965 година.
 
Библиите, раздадени на племето, са преведени в южната част на Яли. След 32 години преводът е завършен през 2000 г. Мисионерът от Световния екип Стан Дейл и човек от Яли на име Лулиап Пахабол работят заедно, за да завършат Евангелието от Марк, първата книга, преведена изцяло.
 
Дейл работи по книгата "Деяния", когато той и колегата му Фил Мастърс трагично загинават през 1968 г.
 
Двама от воините на племето устройват засада на мисионерите, докато те проучват място за нова писта, за да споделят Евангелието с „особено враждебното племе Яли“, съобщава МЗХ. Племенните воини нападат мисионерите, защото разпространяват послание, което противоречи на магьосничеството и на техните вярвания. Двамата мисионери са простреляни от повече от 200 стрели, преди да умрат.
 
След време втори самолет на Мисионерската авио фондация се разбива близо до селото. Пилотът Пол е открит от един от членовете на племето Яли, който е против убийството на мисионери. Членът на племето пазел Пол в безопасност до пристигането на групата за издирване.
 
Племето смята това второ посещение за божествен знак и започва да се вслушва в думите на Пол, както и в посланието на мисионерите от групата за издирване. Бавно, но прогресивно все повече и повече членове на племето Яли идват при Христос.
 
Сега хората на племето Яли имат повече от 100 църкви.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg