Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Французи демонстрират срещу нови биоетични закони

Main Pic
Публикувана: 15.10.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 756
Коментари: 0
Хиляди се присъединиха към една от 61 демонстрации, проведени из цяла Франция в знак на протест срещу новия закон за биоетиката, който навлезе в последните етапи на своя парламентарен процес и може да бъде приложен през 2021 година.
 
В Париж се събраха около 1000 души под мотото „Marchons Enfants!“ Целта е отстояване правата на децата и осъждане на негативните последици от откриването на медицински подпомогнато размножаване без баща за всички жени без ограничения.
 
По време на сбирката имаше скандирания, призоваващи към „зачитане на човешкото достойнство“ и спиране на закон, който не е „нито биологичен, нито етичен“. „Няма дете без баща“ и „не на бизнеса за размножаване“, скандираха демонстрантите.
 
Изображенията в социалните медии показват митинги със стотици хора в други градове като Шамбери, Страсбург, Рен, Нант и Ниор. В няколко града, включително Париж, крайнолеви активисти са организирали малки контрапротести.
 
Сред организаторите на митинга „Marchons enfants!“, е и Протестантският комитет за човешко достойнство (CPDH). Организацията заклейми факта, че Франция отваря врати за закони, свързани с „човешки подбор“ и „комерсиализация на децата“.
 
„Ако законът бъде приет, доброволното и законно лишаване от бащинство би било напълно неприемливо и немислимо както от гледна точка на защитата на републиканското равенство между децата, така и на зачитането на Международната конвенция за правата на детето“, заяви CPDH в скорошно изявление.
 
Евангелският алианс заявява, че обещанията за „искрен дебат с обществото“, дадени от френския министър-председател Жан Касто, не са били изпълнени.
 
В интервю за "Евангелски фокус" президентът на CPDH Франк Майер заявява, че „волята на президента Еманюел Макрон е очевидно трансгресивна по отношение на биоетиката“.
 
Участниците в демонтрациите призовават за „мораториум върху законопроекта за биоетиката“ и подновени усилия да се изслуша гражданското общество и да се приеме закон, който зачита човешкото достойнство и правата на децата.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg