Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Отвлечена швейцарска мисионерка убита от ислямисти

Main Pic
Публикувана: 16.10.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1515
Коментари: 0
Беатрис Щьокли е евангелска мисионерка от Швейцария, отвлечена преди четири години и държана като заложник в Мали. Тя е била убита от нейните похитители, съобщава швейцарското Федерално министерство на външните работи (FDFA).
 
„С голяма тъга научих за смъртта на нашата сънародничка. Осъждам този жесток акт и изразявам най-дълбокото си съчувствие на нейните роднини”, заяви федералният съветник Игнацио Касис в съобщение, споделено в Tуитър.
 
FDFA е информирано от френските власти, след като хуманитарната служителка Софи Петронин, която наскоро е освободена заедно с малийски опозиционен политик и двама италианци, съобщава за смъртта на Беатрис.
 
"Беатрис очевидно е била убита от похитители на ислямистката терористична организация Jama'at Nasr al-Islam wal Muslim (JNIM) преди около месец", посочва FDFA в своето изявление.
 
JNIM е ислямско терористично формирование, една от най-жестоките бойни групи в Африка. Състои се от останки от клона на Ал-Кайда AQMI и групировката „Помощници на исляма“ (Ансар ал-Ислям). И двете групи от години извършват терористични актове в Мали, Буркина Фасо, Нигер и Чад, убивайки християни.
 
FDA полага всички усилия, за да разбере повече за обстоятелствата около убийството и местонахождението на останките на убитата мисионерка. Швейцария ще положи всички усилия да намери нейните останки. За тази цел FDFA ще се обърне към правителството в Мали.
 
Швейцарските власти „работеха през последните четири години, за да гарантират, че Беатрис ще бъде освободена и може да се върне при семейството си. Членовете на Федералния съвет лично и многократно лобираха в съответните малийски власти за нейното освобождаване ”, се казва в изявлението на швейцарското външно министерство.
 
Беатрис Щьокли за първи път отива в Тимбукту, Мали, с работещата в Германия мисионерска група Neues Leben Ghana, (New Life Ghana), водена от евангелския пастир Йорн Андре.
 
Няколко години по-късно тя решава да работи сама, „като учи децата да четат и пишат, използвайки приказки и детски истории и пасажи от Корана, които разказват за Исус“, съобщава швейцарският уебсайт за новини Livenet.
 
Тя е отвлечена за първи път през април 2012 г. от джихадистката група Ansar Dine. Ислямски проповедник я заклеймява като мисионерка. Екстремистите я завличат в пустинята, където Щьокли е измъчвана и заплашена за първи път, че ще бъде убита, за да я принудят да се отрече от Исус и да приеме исляма.
 
След девет дни, прекарани в плен, тя е освободена поради посредничеството на правителството на Буркина Фасо и Щьокли решава да се върне в Тимбукту, за да продължи  мисионерската си работа въпреки заплахите.
 
Преди четири години „въоръжени мъже почукват на вратата ѝ, тя отваря и те я принуждават да тръгне с тях“, информира агенция Франс Прес през януари 2016 г.
 
Беатрис е отвлечена отново, заедно със заложници от Франция, Италия и Мали, освободени наскоро. През последните четири години, в които е отвлечена, Щьокли се появява в няколко видеоклипа, призоваващи правителството ѝ за нейното освобождаване срещу освобождаването на джихадистки бойци, затворени в Мали.
 
Според разказа на освободените заложници, които са били с нея, екстремисти са завлекли Щьокли в пещера в каменната пустиня и са я убили.
 
Християнски лидери от различни страни изразиха своите съболезнования. „Нашите мисли и молитви са с роднините на мисионерката Беатрис Щьокли от Базел, която беше убита в Мали“, пише във Фейсбук Петер Шнейбергер, президент на Асоциацията на свободните църкви на Швейцария.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg