Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нов филм за ужасите на антисемитизма

Main Pic
Публикувана: 19.10.2020
Автор: Леа Клет
Прочетена: 744
Коментари: 0
В едно все по-разделено общество нов документален филм, изтъкващ нарастването на антисемитизма по света, показва на публиката защо „да обичаш ближния“ е от ключово значение за постигането на мир на земята.
 
„Днес често използваме думата „толерантност“ вместо „любов“, но толерантността има ограничения. Любовта е универсална “, казва продуцентът Рик Елдридж пред Christian Post по време на интервю за филма „Никога повече“ (Never Again).
 
„Исус не каза: „Толерирайте враговете си.“ Той каза: „Обичайте враговете си.“ Любовта, а не омразата, е единственият начин да продължим напред като общество.“
 
Елдридж, заедно с  Християни, обединени за Израел, най-голямата произраелска организация в САЩ, е в основата на новия филм „Никога повече“. Документалният филм включва завладяващата история на оцелял от Холокоста и бивш радикализиран антисемит. Двамата създават невероятно приятелство, след като последният изоставя екстремистките си виждания. Филмът съдържа и прозрения от посланици от множество страни, както и от световни лидери за ужасите на антисемитизма.
 
Целта на филма, казва Елдридж пред CP, е да повиши осведомеността за нарастващия антисемитизъм, така че всеки човек да има силата да каже: „Заради Сион ние няма да мълчим. Никога повече!"
 
„Искаме да образоваме публиката“, казва Елдридж и добавя, че скорошно проучване на Pew Research показва, че 45% от американците не знаят, че 6 милиона евреи са загинали в Холокоста.
 
„Има огромна липса на информация по този въпрос. Ние поставяме трудни въпроси в този филм, като разказваме две истории паралелно. Докато тези истории се развиват, ние ставаме свидетели на трансформиращата сила на любовта. Виждаме, че изкуплението е възможно. Виждаме, че терористът се променя.“
 
Въпреки че 2020 г. отбелязва 75-годишнината от края на Втората световна война, заглавието на филма „Никога повече“ е отрезвяващо напомняне, че насилието, антисемитизмът и фанатизмът във всичките му форми ще продължават да съществуват до завръщането на Христос .
 
„Има причина да включим въпросителен знак (в заглавието на филма). Ние питаме: „Може ли това да се случи отново? А реалността е: да, може. Може би по различен начин от концлагера. Но това се случва по улиците на Бруклин, случва се на различни места и в нашия свят. Не е изчезнало", подчертава продуцентът.
 
Елдридж, който стои зад документалната драма  „Четири кървави луни“, появила се през 2015 г., казва, че омразата започва с „индоктринация“.
 
„Като деца научаваме фразата „пръчките и камъните могат да ми счупят костите, но думите никога няма да ме наранят“, казва той. „Проблемът е, че това не е вярно. Думите се превръщат в действия, а след това действията се превръщат във философия и начин на живот. Не след дълго, то е вградено в нас. Виждали сме го в нашата култура в хода на цялата история."
 
„Мисля, че ако спрем и наистина започнем да оценяваме защо се чувстваме по определен начин, може би това ще повлияе и ще предизвика някаква промяна. Може би някой вероятно ни е казал, че трябва да мразим даден човек."
 
Елдридж подчертава, че християните са призовани да подкрепят своите братя и сестри евреи и да са наясно с реалността на антисемитизма.
 
„Цял живот сме учени да обичаме и да почитаме другите“, подчертава той. „Но според Писанието ние сме призовани да благославяме и подкрепяме Израел и еврейския народ, които са избрани от Бога. Като християни трябва да обичаме всички хора. Трябва да разберем, че антисемитизмът казва, че еврейският народ няма място, няма дом, не заслужава уважение."
 
Елдридж добавя, че антисемитизмът се разраства по целия свят, като през последните няколко години става свидетел на нарастване на антисемитските нападения в синагогите и в колежите по света. Чрез филма „Никога повече“ той се надява да види истинска промяна в отношението към евреите.
 
„Темата на този документален филм за съжаление е изключително актуална днес“, казва Елдридж пред CP. „Надяваме се, че това ще образова хората и ще им помогне да разберат същността на този въпрос. Надяваме се хората да си тръгнат с по-добро разбиране на антисемитизма и може би ще се запитат: „Какво мога да направя, за да променя това?“
 
„Никога повече“ започва да се излъчва в САЩ на 19 октомври.
 
Източник: Christian Post
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg