Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Христовата покана - предизвикателство и риск

Main Pic
Публикувана: 25.10.2020
Автор: Т. Зарев
Прочетена: 953
Коментари: 0
Твоята вяра те спаси. Иди си с мир. (Лука 7:50)
 
Защо каним Господ Исус Христос? Защо искаме да присъства в живота ни? Заради Него Самия или заради чудните Му дела и дарби? Неговата любов е необятна и всеобхватна, и умът не може да я обясни. Тя обаче има едно условие - покаяние. Когато се докосне до светостта на Бога, душата плаче от скръб, защото осъзнава, че е грешна. Разбира, че заслужава наказание и смърт, но не само отнемане на земния живот, а и отделяне от Бога за вечността.
 
Евангелието не скрива истината, че ако тук не плачем за греховете си, когато Христос дойде, ще плачем вечно и сълзите ни нямат да имат край. Христос казва, че има само два пътя - на живота и смъртта,  на небесното царство и ада. По кой път вървим, се вижда от делата ни. Бог говори лично за мен, а не за човека отсреща. Въпросът е, когато чувам или чета Словото Му, дали обръщам нужното внимание. Ако дам място на Божието Слово, то ще даде плод в сърцето ни, а първият плод е покаянието. Ако този плод липсва, вярата ми не е истинска. Ако Бог не ми е дал определени дарби, а видя друг да ги упражнява, и не прославя Христос за брата или сестрата, завист ще се настани в сърцето ми. 
 
Евангелието разказва с подробности историята (Лука 7:36-50) на жената, която уми нозете на Христос със сълзите си и ги изтри с косите си. Тя прие предизвикателството и риска - да бъде осъдена, отхвърлена и презряна, но това не я спря. Христос не се възпротиви, а прие този акт на смирение, покаяние и обич. Сам Исус възлюби учениците си докрай и уми нозете им със съвършено смирение. Ако не ни измие, нямаме дал с НЕГО.
 
Симон фарисеят, който беше поканил Христос в дома си, се възмути, че Христос не реагира и не пропъди жената, но  беше лицемерен и го осъди само в ума си. Какъвто е човекът, такива са и мислите му. Много хора искат да бъдат приети от Бога, но без покаяние. Обаче Бог е този, който поставя условията, а Той изисква да Го потърсим с цялото си сърце. Жената помаза краката на Христос с миро, след като ги изми със сълзи и изтри с косите си, без да се страхува какво ще помислят за нея. 
 
Свещениците, царете и пророците бяха помазвани, но мирото беше изливано върху главата им. Защо това помазание на Христос беше помазване на краката? Защо краката Му? Това бяха прекрасните, съвършени нозе на Онзи, който беше дошъл, за да проповядва мир, да разнесе благата вест за Божието царство и безусловната обич на Бог Отец. Тези нозе щяха да бъдат прободени по страшен и болезнен начин. Готови ли сме да следваме БОЖИЯ път? Ако искаме нозете ни да бъдат прекрасни, трябва да проповядваме с време и без време, но да бъдем готови да бъдат прободени. 
 
Нека да не приемаме страданието за нещо чуждо и странно. Исус предупреди: "Ако не вземете кръста..." Никой не иска страдание и всички бягаме от кръста. Симон Киринеецът носи кръста за известно време, но после го остави и Сам Христос беше разпънат на него. Кръстът е доброволно предоставяне в Божиите ръце и приемане на Неговата воля за живота ни. Пътят към небето минава през Голгота.
 
Христос прие любовта и смирението на грешницата, както и помазанието, защото сърцето ѝ беше искрено. Когато се доближим до Христос, за да Го целунем, трябва да сме готови да понесем и кръста, и да споделим Неговия край. Любовта е готова на саможертва. Жената на практика каза: "Ето ме, плача за грешното си минало, не крия сълзите си. Настоящето ми е в Твоите ръце. Изтрих нозете Ти с косата си и ще изляза оттук, готова да ме презрат заради постъпката ми.  Помазах Те с мирото, колкото и да е скъпо, защото бъдещето ми е в Твоите ръце, както и моята сигурност и закрила. Готова съм да Ти служа! Нека ми се смеят.  Аз ти принадлежа! Ти си моето бъдеще!"
 
Христовата покана крие предизвикателство. Тя включва покаяние, решение и посвещение. 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg