Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

32 страни подписват декларация в защита на жените

Main Pic
Публикувана: 28.10.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1894
Коментари: 0
САЩ заедно с 31 други членове на ООН, подписаха документ „за насърчаване на здравето на жените и укрепване на семейството“. Документът се нарича Женевска декларация за консенсус.
 
Въпросните държави трябваше да се „съберат през 2020 г. в Женева, Швейцария, за да направят преглед на постигнатия напредък и предизвикателствата за отстояване на правото на най-високите възможни здравни стандарти за жените. Те трябваше да изтъкнат съществения принос на жените за успешно и процъфтяващо общество, посочвайки основния приоритет - защитата на правото на живот”.
 
Поради пандемията обаче Женевската декларация за консенсус  беше подписана по време на съвместна виртуална церемония, организирана от държавния секретар на САЩ Майкъл Р. Помпео и американския министър на здравеопазването и хуманитарните услуги, Алекс Азар.
 
Документът е съфинансиран от САЩ, Бразилия, Египет, Индонезия, Унгария и Уганда и има за цел да представлява 1,6 милиарда души във всеки регион по света.
 
В декларацията се казва, че „няма международно право на аборт“. Освен това, „в никакъв случай абортът не трябва да се насърчава като метод за семейно планиране“.
 
Коментирани са три основни въпроса: насърчаването на равни права за жените, запазването на човешкия живот и признаването на необходимостта от универсално здравно осигуряване.
 
Според Декларацията „жените и момичетата трябва да се радват на равен достъп до качествено образование, икономически ресурси и политическо участие, както и равни възможности с мъжете и момчетата в областите на заетостта, лидерството и вземането на решения на всички нива“.
 
„Жените играят ключова роля в семейството, което е естествената и основна  единица на обществото и има право на защита от обществото и държавата“, се посочва в Декларацията.
 
Документът посочва, че „всеки човек има присъщото право на живот. […] Детето се нуждае от специални предпазни мерки и грижи, както преди, така и след раждането. Трябва да се вземат специални мерки за защита и помощ в името на всички деца”.
 
„Всички мерки или промени, свързани с абортите в рамките на здравната система, могат да бъдат определени само на национално или местно ниво, съгласно националния законодателен процес“, се подчертава в документа.
 
Подписалите се държави считат, че „универсалното здравно осигуряване е от основно значение“, така че те се ангажират да „работят заедно за напредък в областта на общественото здравеопазване за жените и момичетата, включително изграждане на здравен капацитет и мобилизиране на ресурси в собствените  страни, двустранно и на многостранни форуми”.
 
В същото време те „признават основната роля и отговорност на правителствата да определят своя собствен път към постигане на всеобщо здравно осигуряване, в съответствие с националните контексти и приоритети, запазвайки човешкото достойнство и всички права и свободи, посочени във Всеобщата декларация за Човешки права".
 
Останалите подписали Декларацията страни са Бахрейн, Беларус, Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Демократична република Конго, Конго, Джибути, Есватини, Гамбия, Хаити, Ирак, Кения, Кувейт, Либия, Науру, Нигер, Оман, Пакистан, Полша, Саудитска Арабия, Сенегал, Южен Судан, Судан, Обединените арабски емирства и Замбия.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg