Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ватиканът твърди, че папата е цитиран неправилно относно гей-браковете

Main Pic
Публикувана: 03.11.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1197
Коментари: 0
Ватиканът коментира, че новият документален филм, според който папа Франциск е променил католическата доктрина за еднополовите двойки, е извадил думите му от контекста и е спестил съществен коментар.
 
В документалния филм "Франческо" папата казва следното пред интервюиращ: "Хомосексуалистите имат право да бъдат част от семейството. Те са деца на Бога и имат право на семейство. Никой не трябва да бъде изхвърлен от дома си или да бъде презиран заради това."
 
Папа Франциск също казва: „Това, което трябва да създадем, е закон за гражданския съюз. По този начин те ще бъдат законно подсигурени."
 
Държавният секретариат на Ватикана изпрати документ до папските представители („нунции“) по целия свят, в който се заявява, че документалният филм е създал компилация от коментари на Франциск по множество въпроси, съобщава Католическата новинарска служба.
 
Коментарите са били „редактирани и публикувани като един-единствен отговор без необходимата контекстуализация“, заявява Ватиканът.
 
В първия коментар папа Франциск обсъжда необходимостта хомосексуалистите да бъдат приети и обичани от семействата си, се казва в бележката.
 
Документалният филм изрязва цитат, в който папа Франциск казва, че е несъответствие да се говори за хомосексуални бракове, казва Ватиканът в публикация на Ройтерс.
 
„Ясно е, че папа Франциск се позовава на определени държавни разпоредби, а със сигурност не на доктрината на Църквата, която той е потвърждавал многократно през годините“, заявява Ватиканът.
 
Режисьорът на филма Евгений Афинеевски не получи интервю с папа Франциск, но вместо това използва коментари от интервю, дадено през 2019 г. за мексиканската мрежа Televisa, се твърди в пояснението на Ватикана.
 
Ватиканската нота също се позовава на цитат от папа Франциск през 2014 г., в който той казва: „Бракът е между мъж и жена. Светските държави искат да утвърдят гражданските съюзи за регулиране на различни ситуации на съжителство, водени от необходимостта да се регулират икономическите аспекти между хората, като например осигуряването на здравни грижи. Това са пактове за съжителство от различен вид, чиито различни форми не мога да изброя."
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg