Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Отвлечено християнско момиче освободено в Пакистан

Main Pic
Публикувана: 04.11.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 628
Коментари: 0
Полицията в Карачи, Пакистан в понеделник (2 ноември) е  освободила 13-годишно християнско момиче, арестувайки мюсюлманина, обвинен в нейното отвличане и принудителна женитба с нея. Преди женитбата мъжът е принудил момичето да приеме исляма, съобщава Morning Star News.
 
Това се случва часове след като Върховният съд в Синд, под натиска на нарастващите протести заради узаконяване на брака, е наредил момичето, което е от християнско семейство, да бъде настанено в приют,  докато тя се яви на съдебно заседание в четвъртък (5 ноември).
 
„Съдът отбелязва, че въпросите, които трябва да бъдат разгледани, са възрастта на момичето, дали насилствено е приела исляма и дали бракът е законен“, казва адвокатът и защитник на правата на човека Джибран Насир.
 
Съдиите К.К. Ага и Амджад Али Сахито са поръчали медицински тестове за определяне възрастта на момичето, въпреки че родителите ѝ са предоставили правни документи от Националния орган за база данни и регистрация (NADRA), които показват, че тя е родена на 31 юли 2007 г. и е на 13 години.
 
Насир казва, че съдът е разпоредил на полицията да вземе момичето от дома на Сайед Али Азхар, който според съдебните протоколи е на 44 години. След като бащата на девойката, Раджа Масих, е съобщил, че дъщеря му е изчезнала на 13 октомври, полицията го информира, че Азхар им е показал свидетелство за ислямски брак, както и удостоверение за Санад-е-Ислям или приемане на исляма. Показана е и клетвена декларация, в която се казва, че момичето е дало съгласие по собствена воля.
 
Според думите на родителите Азхар е отвлякъл девойката в местността Мухала в Карачи, Уест Кемп Роуд, на 13 октомври. В много подобни случаи непълнолетни момичета в Пакистан са подложени на силен натиск, включително заплахи за тях и техните семейства, за да дадат фалшиви изявления.
 
Въпреки че при узаконяването на брака на 27 октомври съдът е инструктирал полицията да не „тормози младоженците“, в решението си в понеделник съдиите са „критикували полицията, че не спазва заповедта им относно защитата на непълнолетното момиче."
 
Адвокатът на християнското семейство е похвалил съда за признаването на техния иск за връщането на дъщеря им, но поставя под съмнение поведението на адвокатите, които са улеснили изготвянето на документи, показващи, че момичето е на 18, а не на 13 години.
 
„За да спасим децата си“, каза Насир, „правителството, съдебната система, адвокатите, гражданското общество и медиите трябва да са на една и съща страна. Всички ние трябва да играем ефективно съответните роли”.
 
По-късно той написа в Туитър: „Радвам се, че както правителството на Синд, така и федералното правителство искат да осъдят мъжа, отвлякъл непълнолетна девойка. Има много да се учим от несправедливостите, извършени в този случай, първо от обвиняемия, а след това и от нашата система за управление. Надяваме се, че този случай ще послужи като основа, за да се фокусираме върху правата на детето”.
 
Случаят предизвика протести на правозащитни групи, принуждавайки правителството на Синд да отмени незаконния брак и да сезира съда.
 
В Пакистан сексуалният контакт с момиче под 16-годишна възраст се счита за изнасилване и се наказва със смъртна присъда или минимална присъда от 10 години затвор в Пакистан.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg