Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Петък 13-и и страхът от коронавируса

Main Pic
Публикувана: 12.11.2020
Автор: Дж. Денисън
Прочетена: 688
Коментари: 0
Петък, тринадесети се появява на всеки 212 дни. Тринадесето число се пада във всеки месец, който започва с неделя. Страхът от този ден е получил научното наименование „параскеви декатриа фобия“ от гръцките думи за петък, тринадесет и страх.
 
Все още нямаме научно наименование за „страх от коронавирус“, но това прави този страх не по-малко реален или по-малко опасен. Светът преминава през втора, мощна вълна от епидемията. Много страни обявиха ограничения изцяло или частично. Наистина дните, в които живеем, са плашещи. Наши близки и приятели са тежко болни, някои губят битката.
 
Един психолог отбелязва: „Страхът влияе върху това как реагираме на медийното отразяване на опасностите за здравето.“ По време на безпокойство сме склонни да обръщаме повече внимание на свързаната със заплахата информация, която засилва нашата тревожност и депресия.
 
Това „пристрастяване към заплахата“ може да изостри реакцията ни към болестта, което води до паника. А паниката е „ирационално отношение към страха, при което по дефиниция реакцията на тялото е свързана с повишаване на адреналина и ние всъщност не сме в състояние да оценим рационално ситуацията“. Следователно, реагирането по подходящ начин на страха е жизненоважно не само за нашето психическо благосъстояние, но и за нашето физическо здраве.
 
Според клиниката в Кливланд стресът кара телата ни да произвеждат по-високи нива на хормона кортизол и може да предизвика тревожност и депресия. Те могат да доведат до повишено възпаление, а това може да компрометира нашата имунна система.
 
Стресът също намалява лимфоцитите в тялото - белите кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекцията. Колкото по-ниско е нивото на лимфоцитите ни, толкова повече сме изложени на риск от вируси като SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19.
Или както отбелязва един професор, „основният начин, по който се отнасяме към информацията за света, е чрез чувства и интуиция, затова е жизненоважно да се съсредоточим върху обективни медицински съвети и практически стъпки, които можем да предприемем днес. Жизненоважно е също да се обърнем към ресурси, които могат да осигурят мир, защото ние не можем да го произведем сами.
 
За съжаление, мнозина в нашата култура вярват, че имаме двоичен избор: можем да вярваме на Бог или да вярваме на науката, но не можем да правим и двете. Това е фалшива дихотомия.
 
Учените използват умовете и способностите, дадени им от Бога, който ни призовава да управляваме Неговото творение, давайки най-доброто от себе си (Битие 2:15; Филипяни 4: 8). Християнството има изключително важен принос за развитието на болниците и напредъка на медицинското обслужване по цял свят.
 
Според проучване на Университета в Чикаго, 76 процента от лекарите казват, че вярват в Бога, а 55 процента признават, че техните религиозни вярвания влияят върху тяхната медицинска практика. Учените грешат, когато отхвърлят Божията мъдрост. Грешка е християните да отхвърлят научната мъдрост. Днес Великият лекар на лекарите използва духовни лекари в Своето служение на земята.
 
В Йоан 4 глава се казва, че Исус „е трябвало да премине през Самария“ (ст. 4). Както може би знаете, евреите обикновено избягвали Самария по пътя си от Юдея към Галилея и обратно. Но Исус отиде там, където другите евреи не искаха.  Исус „трябваше да премине“ през Самария, защото Баща му го изпрати при онези, които не могат или не искат да дойдат при Него. Нашият Господ продължава Своето земно служение чрез нас. Ние сме неговите ръце и крака, физическият израз на духовното му присъствие (1 Коринтяни 12:27).
 
В резултат на това се надявам да възприемем Христовия подход: нека се присъединим към Бога, тъй като Той вече работи в тази криза. Той призовава духовни лекари, които нарича пастири. Той използва техния опит, за да подобри Своето служение на изцеление в нашия съкрушен свят. Нека се молим за тях, да ги насърчаваме и да следваме техните указания.
 
В допълнение, Бог ни призовава да използваме своите дарби, способности, ресурси и влияние по активен начин, докато ни води и упълномощава. Хората може би са по-отворени към нуждата си от Бога сега, отколкото преди месеци. Те може би са осъзнали своята преходност и ограниченията си. Може да са по-склонни да потърсят помощ. Вероятно са по-склонни да чуят нашето свидетелство и да приемат нашето състрадание.
 
Пандемията с коронавируса наистина е уникална и плашеща, но ни предоставя уникална възможност да споделим Христос с нашите съвременници. Бог, изкупващ всички онези, които му позволят това, иска да ни освободи от тази заплаха, за да имаме една вечна надежда.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg