Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Рядка археологическа находка от времето на Давид открита в Израел

Main Pic
Публикувана: 12.11.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 632
Коментари: 0
Древна крепост, за която се смята, че е управлявана от един от съюзниците на цар Давид, е открита от израелски археолози в Голанските възвишения, където е планирано да започне изграждането на нов квартал.
 
Според CBN News откритието е направено от Израелския орган за антики (IAA). Според археолозите крепостта е била собственост на древното царство Гешур (Гесур). Смята се, че царят на Гесур, който се споменава в няколко книги от Стария завет, е контролирал южните и централните Голански възвишения през 11 и 10 век пр. Хр.
 
Библията отбелязва, че цар Давид е имал тесни връзки с царството Гесур. Според Библията Давид се жени за Мааха, дъщерята на гесурския цар. Техният син Авесалом по-късно бяга в Гесур, след като е убил своя полубрат Амнон.
 
„Комплексът, който открихме, е построен на стратегическо място на малкия хълм, над каньона Ел-Ал, с изглед към региона, на място, където беше възможно да се прекоси реката. Крепостните стени с ширина 1,5 м, изградени от големи базалтови камъни, заобикалят хълма“, пишат в изявление директорите на разкопките от IAA, Барак Цин и Ено Брон.
 
„При разкопките бяхме изумени да открием рядка и вълнуваща находка: голям базалтов камък с гравирани върху него фигури с разперени ръце и два рога. До тях може да има и друг обект“, добавят археолозите.
 
В разкопките са открити и редица артефакти като древни фигурки и бижута.
 
Една снимка, направена от IAA, показва фигурка на плодородието на жена с барабан. На друга снимка е изобразен древен пръстен, открит от Авишав Тал, жител на Хиспин, който е разкопавал на мястото.
 
Гесур е бил независимо арамейско царство, за което се смята, че е почитало лунен бог, обикновено изобразяван под формата на бик.
 
Цин и Брон са открили и каменни резби, които дават възможна представа за религиозните практики на Гесур.
 
През 2019 г. д-р Рами Арав от университета в Небраска е открил подобна каменна резба на лунния бог в експедиция в Бетсаида. Известно е, че Бетсаида е  древната столица на Гесур в Библията.
 
Археолозите коментират следното във връзка с резбата на Голан: „Възможно е човек, който е видял впечатляващата стела от Витсаида, да е решил да създаде местно копие на кралската стела.“
 
Археолозите по проекта се надяват да запазят комплекса за бъдещи  изследователски цели.
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg