Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ислямисти с жестоки зверства над християни в Мозамбик

Main Pic
Публикувана: 15.11.2020
Автор: С. Уорън
Прочетена: 1459
Коментари: 0
Християнската медия CBN News съобщава, че бойци от ИДИЛ са убили 50 души в зловеща атака срещу няколко села в африканската крайбрежна държава Мозамбик.
 
Жертвите са подгонени на футболно игрище в северно село и след това са обезглавени, според разкази на очевидци, съобщени от държавната агенция на Мозамбик.
 
Местната полиция също съобщава, че при нападението са отвлечени десетки жени и деца, а няколко домове са изгорени. Всички селяни, които се опитали да избягат, били заловени и жестоко убити. Убийствата продължили от петък до неделя.
 
"Нападателите са изгорили къщите, след това тръгнали да гонят местното население, избягало в гората и последвали ужасни убийства", съобщава Бернардино Рафаел, шеф на полицията на Мозамбик, на пресконференция, цитиран от английската медия The Times of London.
 
Според съобщенията в медиите ислямските бойци са крещели "Аллах е велик", докато са стреляли безразборно и са подпалвали домовете на селяните християни.
 
Боевете избухнаха в провинция Кабо Делгадо на страната през 2017 г., след като въоръжена група, имащи връзки с ИДИЛ, започна да извършва там смъртоносни атаки. Оттогава до днес безредиците са довели до смъртта на повече от 2000 души и разселването на над 430 000 в предимно мюсюлманската провинция, съобщава Би Би Си.
 
Въпреки че районът е богат на енергийни продукти, хората, които живеят там, почти не се ползват от докладваните 60 милиарда долара, спечелени от запасите на природен газ в провинцията. Екстремистите използват постоянно присъстващата бедност и безработица, за да вербуват млади хора в стремежа си да установят ислямско управление или халифат над района.
 
Правителството на Мозамбик поиска помощ от други държави в опитите да потуши бунта. Правителството казва, че военните му се нуждаят от специализирано обучение, преди да се сблъскат с бойците, предаде Би Би Си.
 
Групи за защита на човешките права предупреждават, че правителствените сили за сигурност също са виновни за изтезания и убийства, докато се опитват да ограничат дейността на бойците в провинцията.
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg