Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Уверен, но не и агресивен

Main Pic
Публикувана: 16.11.2020
Автор: Димка Тенева
Прочетена: 582
Коментари: 0
Как да излъчвам увереност, без да бъда агресивен? Това е въпрос, който си задаваме, защото не искаме да пренебрегваме себе си, но не искаме и да бъдем агресивни.  Вместо думата уверен(понякога я бъркаме с арогантен или горд), ще използвам асертивен. Тя е сравнително нова в българския език и означава точно това - отстоявам, защитавам правата си, без да съм агресивен.
 
Така, че ще задам въпроса по следния начин:  КАК ДА БЪДА АСЕРТИВЕН, НО НЕ И АГРЕСИВЕН? И каква е разликата? 
 
АСЕРТИВНОСТТА е увереност.
АГРЕСИЯТА е защита - атакувам, за да се защитя. 
 
АСЕРТИВНОСТТА каза: "Аз зная какво искам; готов съм да чуя какво имаш да кажеш. Така, че нека да видим как да се споразумеем!" 
АГРЕСИЯТА казва:  "Никой няма право да ми казва какво да правя! В йерархията, аз съм на върха, контролирам нещата и няма да позволя на никой да ме измести!"
 
АСЕРТИВНИЯТ човек осъзнава, че има права, които може да защитава. Наясно е как се чувства; не се страхува да изрази мнението си; ясно и точно изразява своите нужди и желания, с уважение към другите. Асертивността казва: "И двамата сме важни!" Именно тя може да ни помогне да изградим здрави взаимоотношения, базирани на взаимно уважение. 
 
АГРЕСИЯТА е арогантна и отхвърля мнението на другите. Поведението на един арогантен човек е основано на фалшивото му чувство за независимост. 
 
АСЕРТИВНОСТТА води диалог.
АГРЕСИЯТА води дебат.
 
Ако искаме да бъдем асертивни,  хора излъчващи увереност, трябва да приветстваме диалога. 
 
Само мъж, който е асертивен може да покаже емоции и все още да се чувства истински мъж, вместо да демонстрира фалшиво чувство на независимост. 
 
Само той би могъл да осигури не само прехрана, но да снабди и емоционалните нужди на семейството си. Това е най-уникалната способност, която мъжа притежава. 
 
Само той може да изслуша една умна жена, с мнение, без да се почувства унижен.
 
Само жена, която е асертивна, може в обществото да е силна, пробивна и успешна, но като се върне у дома да е просто жена. 
"Обичай себе си, за можеш да обичаш ближния като себе си! " 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg