Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Фактори, които вредят на брака

Main Pic
Публикувана: 17.11.2020
Автор: К.Мичел
Прочетена: 729
Коментари: 0
Съществуват много погрешни схващания, които влияят на семейството отрицателно. Например, ежедневно сме засипвани от медиите с насърчение да се грижим първо за себе си и собственото си благосъстояние. Всъщност, почти всички реклами имат за цел да ни убедят, че имаме нужда, която трябва да се задоволи и това ще стане, когато купим този или онзи продукт. Въпреки, че това изглежда разумно в комерсиален смисъл, то разлага семейните ценности на щедрост, взаимно споделяне и пренебрегване на личните желания в името на общия семеен интерес.
 
Популярната психология ни казва, че имаме право на щастие. Така че, ако не сме щастливи, всички промени, които правим, за да станем щастливи, са оправдани. Някои бащи, които са предполагали, че децата ще ги направят щастливи, по-късно разбират, че те изискват много труд и средства, което често им пречи да се наслаждават на собствени удоволствия. Тогава много бащи изоставят децата си. Някои жени мислят, че бракът ще ги направи щастливи. Вместо това след известно време започват да разбират, че в брака има много проблеми, повече отколкото са очаквали. В този момент някои решават да излязат от брака. Щастието, както много други неща, като че ли се унищожава, когато се превърне в директна самоцел. То често е страничен продукт на други неща, които обикновено са тези, които временно ни правят нещастни. Неща като дълг, посвещение, вярност, спазване на обещания, преданост, упорита работа, както и себеотрицание, щедрост и услужливост, са факторите, които правят мъдрите хора щастливи. Това се отнася най-вече за дома!
 
Някои хора са склонни да вярват, че стабилен дом се създава лесно. Вместо това откриват, че това налага упорита работа и много изисквания. Преди известно време авторът на тази книга е провеждал консултации на едно семейство с междуличностни проблеми. Когато предложих необходимите промени, жената каза на мъжа си: „Аз съм готова да ги направя, а ти?“ Той се замисли за момент и каза: „Не, не съм! Не си заслужава за мен“. Той незабавно се изправи и излезе от стаята и от живота й. Някой е казал: „Ако искаш лесни победи, захващай се с дребни неща“. Важните и ценни неща в живота излизат по-скъпи! Нужна е много работа за създаване на успешно семейство, но си заслужава!
 
В допълнение на личностните фактори съществуват и други от заобикалящата ни среда, които затрудняват изграждането на сплотено семейство. По традиция два източника са особено полезни за семействата, когато са изправени пред домашните предизвикателства и смущения. В продължение на векове църквите са се опитвали да предложат помощ при такива нужди. Но, на много места по света виждаме, че широкоразпространената ни материалистична култура, често отдалечава хората от църквите. В последствие църквите са все по-малко ангажирани с живота на хората, отколкото в миналото. Очевидно желанието и способностите на църквата за оказване на помощ нямат особено значение, ако хората не я приемат.
 
Вторият източник за съдействие е така нареченото „разширено семейство“. В миналото е било характерно за семействата да поддържат близост помежду си. От това следва, че баби и дядовци, родители, братя и сестри, чичовци, лели и братовчеди, са живели в един и същ район и в постоянен контакт. Те често са си помагали в трудни времена и са предотвратявали раздели и разводи. Въпреки, че на някои места разширените семейства все още се срещат, на други, те изчезват. Най-вече на Запад, където възможностите за работа са все по-малко в аграрните отрасли и все повече във високите технологии и индустрията, членовете на семействата се местят все по-често. По икономически причини много младоженци напускат родните си места, а някои от тях даже, родината си. Далеч от семействата си те се сблъскват с домашните си проблеми сами и често родителите им разбират за техните премеждия едва след като са се разделили или развели.
 
Улесняването и ускоряването на бракоразводния процес засяга все повече семейства. Нерядко почти половината от браковете завършват с развод. В тези случаи родителите, които са първите модели за подражание на много млади хора, дават пример за това, че разводът е закономерен, всеки път когато бракът срещне затруднения. Статистическите сравнения на деца на разведени родители и такива в запазени семейства, показват по-голяма склонност към развод при деца от разтрогнати бракове.
 
Гореспоменатите факти демонстрират още едно препятствие по пътя към успешния брак. Като че ли липсват официални инструкции по семейните въпроси. Църквата до голяма степен е изгубила достъп до хората. Даже тези църкви, които са в контакт с тях, пренебрегват възможностите да наставляват младите на тема брак. Самите родители са или пример за провал, или са прекалено обременени в стремежа си да угодят материално на децата си и нямат време да ги инструктират на семейни теми. Дори да се опитат да напътстват децата си по тези въпроси, те обикновено следват примера на своите родители, даже и да е лош. Фактът, че си семеен и си родител, не гарантира успешен брак. Целта на тази книга е да предложи правилни напътствия по брачните въпроси както на неженени младежи, така и на семейни двойки.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg