Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християнското семейство - скъпоценен подарък

Main Pic
Публикувана: 20.11.2020
Автор: Радостина Василева
Прочетена: 1345
Коментари: 0
Имах  щастливо детство и прекрасно семейство, до един момент. Когато станах тийнейджър, разбрах, че родителите ми се развеждат. Тогава представите ми за щастливо семейство се разбиха на парченца. Осъзнах, че съм живяла в някаква илюзия. Този период съвпадна с първите ми стъпки в познаване на Бога. Беше ми много трудно да разбера, защо Бог допуска това да се случи. С детската си вяра всеки ден се молех родителите ми отново да се съберат, но това не се случи до деня на моята сватба, когато за първи път отново ги видях заедно.  На следващата година те отново сключиха брак и аз бях свидетел на тяхната сватба и мечтаното от мен чудо. Но това е друга история…    
 
Не съм израснала в християнско семейство и нямам добрия пример на родителите си за щастлив брак. Точно затова мечтаех аз да създам такова. Това беше и първото нещо, което ме впечатли в църквата, а именно семействата (християнските семейства). Наблюдавах ги много внимателно и с подозрение, за да разбера доколко всичко е привидно или каква наистина е тайната? 
 
Все още подрастващо дете в началото на вярата минах през поредното разочарование да разбера, че в църквата дори и християнските семейства се разпадат. Не можех да разбера защо. Въпреки всичко моят избор да остана в църквата беше заради Бога, а не заради хората. Разпалвах копнежа един ден, като порасна и се омъжа, аз да имам здраво християнско семейство. 
 
Благодаря на Бога за добрите примери и модели за подражание, които имах през годините, да наблюдавам и изучавам, за да ме подготви Бог и да разбера каква е тайната, същността на християнското семейство. 
 
Днес през погледа на моето семейство след осем години брак, прекрасен съпруг, който обича Господа, верен в молитвата и със сърце на служител, знам, че това е подарък от Бога. Двете ни деца също са подарък и благословение от Него!  
 
А тайната на християнското семейство е в основата, на която градим нашите взаимоотношения. Както апостол Павел неведнъж пише за тайната в своите послания, а именно Христос. „Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си, и ще бъдат двамата една плът. Тази тайна е велика; но аз говоря за Христа и за Църквата” (Ефесяни 5:32).  
 
Каква трябва да бъде основата на брака и на семействата ни? Разбира се, че първо любовта, биха казали мнозина. Но тя понякога е егоистична и недостатъчна, ако не се научим да черпим от Извора, който е Христос. Именно Той е пример за това какво означава да простиш и да обичаш безусловно. 
 
Семейството и вярата ни ще устоят на времето и предизвикателствата, само ако основата е стабилна, а именно, ако Исус е в центъра. За някои сигурно звучи като клише или добре заучена фраза, но в това е тайната и смисълът - дали наистина го живеем и прилагаме?  Не е ли това и най-важното, на което би трябвало да научим децата си и да бъдем пример за тях? За да може един ден и те да създадат стабилни християнски семейства. 
 
Има много щастливи и успешни семейства, изградени на друга основа. Но какво означава, щастливи и успешни  по чии критерии, тези на света или Божиите? Щастието е относителна величина, то е състояние на духа, независещо от обстоятелствата. Спорно е и как измерваме успеха, материално, интелектуално или духовно?
 
Ако сте християнско семейство без брак, замислете се дали наистина Христос е основата и каква е Божията воля и план за вас?   
 
Ако сте християнско семейство с църковен брак, отново прегледайте основата, върху която градите взаимоотношенията си с партньора и децата.
 
Ако партньорът ви е невярващ, нека се освещава чрез вярата и любовта ви, както ап. Павел препоръчва в 1 Коринтяни 7:14.
 
Ако все още сте необвързани, само Исус може да запълни празнотата, не очаквайте това от бъдещия ви партньор.  
 
В Деня на християнското семейство, както и във всеки ден от живота си, е хубаво да си напомняме Кой стои в основата и какви са ценностите ни, на които градим себе си и нашите семейства? 
 
Когато Христос е в основата, Божието Слово е най-добрият наръчник за градежа, за да може християнското семейство да устои на всяка буря!  
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg