Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Тим Келър за страха в живота с рак

Main Pic
Публикувана: 25.11.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 847
Коментари: 0
Пастир и автор на бестселъри Тим Келър споделя как се е променил животът за него и съпругата му Кати, след като през юни той беше диагностициран с рак на панкреаса, съобщава Christian Today. Подробности можете да си припомните тук.
 
В интервю за Ник Гъмбел, Келър обяснява, че ракът на панкреаса е „труден за лечение“ и при поставянето на диагнозата лекарят откровено му казал, че „на практика няма лечение за него.“
 
Той добавя, че е имало „смяна на ролите“ при него и съпругата му, тъй като Кати обикновено е тази, която има нужда да се грижи за нея поради борбата ѝ с болестта на Крон.
 
„Бог реши, че е време за смяна на ролите и двамата с Кати трябваше да свикнем с новото положение на нещата и да се научим да Mу се доверяваме в настоящата ситуация“, казва Келър.
 
Според Фондацията за изследване на рака на панкреаса "Хиршберг", само 20% от пациентите успяват да преживеят 1 година при рак на панкреаса. Оттам нататък процентът на оцеляване намалява. Според Джон Хопкин болните с рак на панкреаса, които живеят до 5 години, е между 5 и 10 процента. Келър обаче споделя, че тъй като ракът му е бил диагностициран рано, шансовете му да живее по-дълго изглежда са „доста добри“.
 
"Така че не е вероятно да умра до една година", казва той.
 
На въпроса дали изпитва страх заради диагнозата рак и прогнозите за няколко години живот, Келър признава, че той и Кати „плачат почти всеки ден“, страхувайки се, че някой ден тя може да се наложи да живее без него.
 
Келър казва: „Страхът ми не е свързан с това, че аз ще умра. Страхувам, че ще оставя жена си, а тя самата има нужда от грижи заради нейното заболяване. Това е ужасен страх."
 
Въпреки това Тим и Кати Келър вярват, че ако това се случи, Бог ще го допусне, защото „има неща, които Кати трябва да научи лично за себе си“.
 
Семейство Келър споделят, че се радват изключително много на своите духовни преживявания. Тим Келър твърди, че „никога не иска да се върне духовно там, където е бил преди да чуе диагнозата рак“.
 
„Никога не искаме да се връщаме назад, защото въпреки всички неща, които проповядваме и изповядваме, понякога се държим като лицемери. На практика, повечето от нас казват, че трябва да разчитаме на Бога, но всъщност мислим, че имаме сили да се справим сами с проблемите си" - обяснява Келър.
 
Той добавя: "Чувстваме, че имаме контрол над всичко, защото сме го обмислили, имаме спестявания, имаме важни хора в живота си, на които можем да разчитаме."
 
Келър твърди, че въпреки че вярват, че Бог контролира живота им, хората често не прилагат напълно тази вяра, докато животът не надхвърли нашите възможности да се справяме с него. Именно в тези моменти хората признават, че Бог „наистина присъства в живота им“ и че Той е „вседостатъчен“.
 
Келър отбелязва, че „всъщност е по-щастлив“ от всякога.
 
„Наслаждавам се на нещата около себе си така, както никога преди не съм се радвал. Виждам всеки ден като Божий дар и се наслаждавам на молитвения си живот повече, отколкото когато и да било.“
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg