Неделя, 24.01.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христос Исус." Филипяни 4:7

OnLine
RSS Facebook Twitter

В Норвегия масово строят молитвени домове

Main Pic
Публикувана: 27.11.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 374
Коментари: 0

Християните в южната и югозападната част на Норвегия планират активно строителство на домове за поклонение и молитва в настоящата 2020-а година и проектират същото за идващата.

Вярващите от различни общности са решили да инвестират в подобни строежи, за да могат да се събират свободно и без ограничения, без да зависят от решенията на официалната Църква на Норвегия, наречена още "държавна църква".

До момента за подобни строителни проекти са похарчени 10 милиона евро, което се равнява на 100 милиона норвежки крони, където ще могат свободно да се събират вярващи от различни деноминации и преди всичко лутерани.

Причини

Почти 70 процента или 3,7 милиона от населението на Норвегия се числят към държавната Църква на Норвегия. Макар че официално Църквата се води лутеранска, за последните 150 години тя доста се е отклонила от лутеранската доктрина и нейните практични изражения. 

През последните няколко десетилетия се наблюдава сериозен разрив между консервативните пиетисти лутерани и Църквата на Норвегия, заради разногласия около основни доктринални въпроси, по които не могат да достигнат компромис.

Една от основните теми за разногласие е свързана с нежеланието на консервативните лутерани да приемат решението на държавната църква по отношение на еднополовите бракове. През последното десетилетие това е накарало хиляди лутерани да напуснат държавната Църква и да се ориентират към малки алтернативни общности, които са регистрирани под чадъра на независими лутерански организации.

Пиетистко движение
Движението, свързано със строеж на молитвени домове, намира своите исторически корени в пиетизма от 19-и век, което е довело до формирането на разнообразни лутерански независими организации в Норвегия като Indremisjonsselskapet (сега се нарича Normisjon) и Indremisjonsforbundet (ImF), както и няколко организации, свързани с чуждестранни мисии.
 
Пиетизмът се заражда в Германия и се разпространява в други немскоговорящи части на Европа, както и в Прибалтика и Скандинавия. Той оставя трайна следа в страни като Норвегия, където една фигура се откроява по-специално като бащата на движението на норвежкия молитвен дом, и това е Ханс Нилсен Хауге (1771-1824).
 
Хауге и неговото учение все още са много влиятелни в движението, особено в южните и югозападните части на страната, често наричани Библейският пояс.
 
В други страни от Северна Европа подобни личности като Карл Олоф Розениус (Швеция), Катарина Асплунд (Финландия) и Барбара фон Крюденер (в Прибалтика) са водещи в пиетизма. Първоначално пиетизмът е движение в рамките на лутеранството с акцент върху библейската доктрина и индивидуалното благочестие. Той е повлиял на протестантизма в световен мащаб, не на последно място в САЩ.
 
Молитвени домове в Норвегия
  •  В Норвегия има приблизително 3000 молитвени домове.
  • Повечето от тях са собственост и се управляват от местни църковни лутерански християнски организации.
  • Молитвените домове стават нещо обичайно в средата на 19 век, особено в селските райони.
  • Те се срещат в цяла Норвегия, въпреки че има повече в така наречения Библейски пояс в южната и югозападната част на страната.

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg