Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Археолог твърди, че е открил дома на Исус в Назарет

Main Pic
Публикувана: 30.11.2020
Автор: М. Фоуст
Прочетена: 964
Коментари: 0
Археолог от Обединеното кралство твърди, че останките от къща от първи век, намерени в Назарет, Израел, може да са били домът на Йосиф, Мария и малкият Исус.
 
Кен Дарк, професор по археология и история в Университета в Рединг, е заявил пред Би Би Си, че разполага със солидни доказателства, че мястото, което се намира под манастира на Сестрите от Назарет - е домът, в който е бил отгледан Исус.
 
Професор Дарк започва да прави разкопки на мястото през 2006 г. и описва своите открития в нова книга със заглавие „Манастирът на Сестрите от Назарет: Римски период, византийски период и местата на кръстоносците в Назарет."
 
Според британския археолог жилището датира от първи век. Той споделя: 
 
„Не отидох в Назарет, за да намеря дома на Исус. Всъщност провеждах проучване за историята на града като византийски християнски център за поклонение. Никой не е по-изненадан от мен. Този, който е построил къщата, е имал отлични познания по обработка на камъни. Гръцкият текст на евангелията нарича Йосиф „тектон“, което може да се преведе и като „майстор“ или „строител“.
 
„От писмените доказателства знаем, че през византийския период църква е била построена на мястото на дома на Исус и жилището е запазено в криптата“, казва Дарк пред Би Би Си. „Почти сигурно е, че това е мястото на така наречената Church of Nutrition, която e посветена на ранните години от живота на Христос и е спомената в история на християнски поклонник от седми век.“
 
Все пак е невъзможно със сигурност да се заключи, че къщата е била земният дом на Исус, казва Дарк пред CBS.
 
„От една страна, можем да изложим напълно правдоподобни доказателства, че това е бил домът, в който Исус е израснал. Но от друга страна, никой от нас не може да е напълно сигурен. Спорно е дали някога ще бъде възможно да се докаже напълно категорично."
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg