Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Воювате ли за вашия брак?

Main Pic
Публикувана: 01.12.2020
Автор: Г. Смоли
Прочетена: 587
Коментари: 0
Когато уважавате вашия партньор, вие зачитате брака си и брачната клетва, която сте дали в деня на сватбата. Знаете ли, че брачната институция не е постановена от човеци? Бракът е замислен от Бога. Точно както Бог е създал и секса, за което ще говорим подробно в глава 7, така Той е определил и брака като подарък.
 
В началото Бог създаде човечеството по Своя образ и подобие: „Нека да направим човека по наш образ, по наше подобие” (Бит. 1:26). Тези думи не се отнасят до физическата прилика с Бога, но по-скоро касаят Неговите атрибути, които се отнасят до чувствата и взаимоотношенията.
 
В началото на Битие 2:18 се казва: „Господ Бог каза, ‘Не е добре за човека да бъде сам.’ С други думи, човекът е по-добре, когато някой е с него. Затова, Бог каза, „Ще му направя подходящ помощник.” Думата „помощник” подсказва, че човекът има нужда някой да върви редом с него. Еврейската дума за помощник в Битие 2:18 е ezer , което означава „някой, който помага,” Отнася се за някого, който се притичва на помощ. Всъщност, това е същата дума, която е използвана в Паслми 33, 70 и 115, и се отнася за Бога.
 
Той е твой помощник във време на беда, твой помощник във време на трудности:
Чакаме с надежда Господа; той е наша помощ и наш щит (Пс. 33:20).
Побързай, О, Боже, да ме спасиш; О, Господи, побързай да ми помогнеш    (Пс.70:1).
О, доме Израелев, уповавайте на Господа – той е тяхна помощ и щит (Пс.115:9).
 
Бог ви е дал партньор, за да върви редом с вас и да ви помага. Този помощник няма за цел да замества Бога. Той снабдява нуждите ви, но вие сте сто процента отговорен за вашето духовно пътуване. Сексът има и духовно измерение, но е важно да осъзнаем, че вашият брачен партньор не носи никаква отговорност за вашия духовен живот. Дами, вие не носите никаква отговорност за духовния живот на вашия съпруг. Същото се отнася и за мъжете. Но ние трябва да бъдем помощници. Можем да предложим любов, уважение, насърчение и подкрепа. Вие носите отговорност за вашия живот, не съпругата ви. Вие сте отговорни за това как преминава живота ви.
 
След като Бог реши, че не е добре за човека да бъде сам, в Битие се казва, че той накара човека да заспи дълбоко, взе едно от ребрата му и запълни мястото с плът. След това Бог направи жената от реброто, което бе взел от мъжа. Битие 2:23 казва: „Мъжът каза: ‘сега тази е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще бъде наречена „жена”, защото от мъжа бе взета.’” Така Адам получи духовен, емоционален и физически спътник.
 
Това беше първият брак. Разбирате ли, Божият план за вашия брак е да прекарате целия си живот в учене един от друг и взаимно изграждане. Може би това е една от причините в Малахия да пише, че Бог мрази развода (виж Мал. 2:16). Бог не мрази разведения човек, а разрушаването на връзката, която е естествена за брака. Разводът не се вмества в идеалния план на Бога за вашия живот, а онези, които са преживели развод, трябва да преминат през процеса на благодатно прощение и възстановяване от страна на Бога
 
Може би сте изкушавани да смятате, че разводът е добро решение. Вие или ваши познати може би сте готови да се откажете от брака си. Бог обаче може да върши чудеса във взаимоотношенията на хората. Не е нужно да се предавате. Днес може да започнете да воювате за брака си!
 
Преди няколко години аз взех следното решение относно брака си. С жена ми, Ейми бяхме на почивка на остров Джекил, на брега на щата Джорджия. Спомням си, че я погледнах и произнесох следните думи на посвещение: „Ейми, ще бъда откровен с теб. През първите седем години от служението ми и брака ни, целях да бъда известен. Исках да ме познават като велик водач, говорител и учител. Днес приоритетите ми са променени. Когато умра, искам хората да ме запомнят с две неща: желая да ме познават като страхотен съпруг и великолепен баща. Така че, без значение дали нещата се влошават или подобряват, знай, че ще бъда до теб до последния ден.”
 
Ейми не каза и дума. Нямаше нужда – радостта, изписана на лицето й беше незабравима. Когато припомняме на нашите съпрузи, че сме посветени на брака си, без значение какви времена ще настанат. Така ние не само зачитаме нашия брак, но и нашите партньори в брака. Ако връзката ни е основана на тази любов, тя ще разцъфтява и се заздравява с всеки изминал ден.
 
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg