Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Масови убийства на християни в Конго

Main Pic
Публикувана: 02.12.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1031
Коментари: 0
Членове на бунтовническа джихадистка група (ADF) са заклали 20 християни в села в североизточната част на Демократична република Конго (ДРК) в периода между 20 и 25 ноември, съобщават източници от региона.
 
Свързаните с Ислямска държава Съюзнически демократични сили (ADF) на Конго са заподозрени в нападенията над села в провинция Северно Киву, съобщава местен църковен служител. Мъжът е загубил семейството си при нападение над село Майтике, на около 20 мили северозападно от град Бени, на 20 ноември. 
 
„Те се опитали да принудят някои от нашите приятели християни да приемат исляма“, казва мъжът, чието име няма да споменаваме от съображения за сигурност, пред репортер на Morning Star News. „Нападателите се опитали да принудят съпругата ми и четирите ни деца да приемат исляма, но когато отказали да го сторят, ислямистите простреляли жена ми в главата, докато четирите ни деца били нарязани на парчета със сомалийски меч.“
 
Мъжът казва, че той е бил далеч от селото си в деня на нападението и  животът му е пощаден.
 
Въстаниците-джихадисти са активни в своите терористични действия в североизточната част на Конго в продължение на 20 години.  Този регион е населен предимно от християни. Те са засилили своите атаки срещу цивилни, след като армията на ДРК започва мащабна офанзива през октомври 2019 г.
 
Интервюираният мъж съобщава, че бунтовниците възнамеряват да създадат ислямистка държава, управлявана от шариат (ислямско право).
 
Информаторът на Morning Star News е млада жена, която е разговаряла с мъжа в дома му. Тя разказва, че се е срещнала с християни в град Бени, които още не могат да се отърсят от ужаса, който са преживели на 27 ноември.
 
„Видях група християни, които бяха на улицата в безпомощна ситуация, както и радикални мюсюлмански екстремисти, които нападнаха около пет църкви“, казва тя. „Десет момичета бяха изнасилени, а 15 девойки отвлечени от Англиканската църква и Римокатолическата църква. 14 християни са приети в болница в критично състояние с наранявания на главите, а други с фрактури на ръцете и краката. Насилниците са използвали пистолети, мачете, бухалки, сомалийски мечове и брадви."
 
Основана през 90-те години в Западна Уганда, ADF е една от няколкото бунтовнически групи, действащи в североизточната част на Конго. Министерството на финансите на САЩ през декември 2019 г. наложи санкции на лидерите на ADF за масови изнасилвания, изтезания и убийства и други нарушения на човешките права на цивилни.
 
Селяните, включително изселените лица, които са избягали, за да се спасят от насилието, съобщават пред Morning Star News, че през последния месец ислямски екстремисти са нападнали и селата Кабумба, Мутвангано, Бени, Баети, Кокола, Бианголо, Лисаса и Мутидо. През това време са убити повече от 50 християни, отказали да се откажат от християнската си вяра, особено жени и деца, казва интервюираният служител, който е оцелял.
 
Източник: Morning Star News
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg