Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Молитва за Монголия

Main Pic
Публикувана: 03.12.2020
Автор: п-р Веселин Енчев
Прочетена: 716
Коментари: 0
Монголия заема площ от 1 565 000 км, част от която е степ и тайга на север, три планински вериги и голямата пустиня Гоби на изток. Населението на страната е 3 милиона души. Столицата е Улан Батор, с население 680 000. Официалният език е монголски. Общият брой езици, които се говорят в Монголия, е 9. Грамотността е 90%. Народностни групи: 19 А - 16 Б - 2 В - 1. (А - народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религиите, които са разпространени в страната, са: шаманизъм/анимизъм около 50%, ламаистичен будизъм 26%, атеисти 20%, мюсюлмани 4% (почти изцяло казаци и уйгури), християни 0,03%. Мисионери в Монголия 89 (1 на 33 700 население).
 
Молитвени нужди:
 
1. Демократичните и религиозните свободи са нови неща за монголците. Молете се те да се запазят и правителството да продължава да ги поддържа.
 
2. Младата Монголска църква за първи път е реалност в новата история на Монголия. Вярващите стремително евангелизират и печелят нови обръщенци всяка седмица. Молете се за:
  • Опазване пред лицето на опозицията.
  • Растеж в благодатта и зрелостта.
  • Единство и искрена любов между християните.
  • Избягване на грешки. Секти и нови религии са навлезли между християните и носят объркване.
  • Издигане на мъдри и смирени християни за политически лидери.
3. Ламаистичният Будизъм търпи съживление. Манастирите са се намножили от един до над 100. По-възрастните хора са се върнали към вярванията на предците си. Освобождението от едни окови може да се замени с други. Младите монголци се втурват след материалното богатство и това навярно е най-голямото предизвикателство за Евангелието. Молете се монголците да намерят пълна духовна свобода в Исус.
 
4. Отчайващото икономическо ограбване на нацията е довело до страдания, експлоатация и социални трусове. Престъпленията в столицата са станали бич, а алкохолизма - нещо обикновено. Молете се правителството мъдро да се справи с тази ситуация. Молете се също християнските помощни програми да бъдат внимателно осъществени с максимална социална и духовна полза. Повечето агенции са въвлечени във здравни образователни и литературни програми.
 
5. Отварянето на Монголия за християнските служения е отговор на молитви. Молете се то да продължава. Християнските работници бързо се увеличават количествено. Молете се за тяхното адаптиране към културата и трудните условия на живот. Нека те да бъдат духовно ефективни. Духовното единство и ефективното разпределение на отговорностите между служенията са две главни нужди. Молете се за надарени, квалифицирани, азиатски и западни мисионери да използват тази отворена врата.
 
6. Недостигнатите:
  • Много от провинциите все още нямат местно християнско присъствие, въпреки че чуждестранни християни се насочват към много от тях.
  • Младежите и децата търсят отговори на сърдечните си нужди и не ги намират в Ламаизма. Преподаването на английски и други езици от чужденците дава възможност за свидетелстване.
  • Казаците са мюсюлмани само на име и десетилетия не са потърсили религиозните си права. Мюсюлмански мисионери търсят начини да затвърдят отново исляма. През 1992 г. немски екип от мисионери е видял значителен брой между казаците да отговарят на Евангелието, но сред тях няма мисионери с дългосрочна дейност.
  • Етническите малцинства като урианкаи, китайци и руснаци, може да се нуждаят от специфично християнско служение.
7. Специфични християнски помощни служения:
  •  Превод на Библията. Монголското библейско дружество наскоро е превело Новият завет на монголски, което се отчита като голям успех. В момента се превежда Старият завет.
  • Християнската литература. Няколко агенции работят за снабдяване с добри християнски книги.
  • Филмът Исус се използва широко. Молете се тай да бъде средство за събуждане на много монголци за Исус.
  • Християнското радио. В Монголия няма ефективни християнски радиопрограми. Молете се да се създадат такива.
 
Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg