Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Археологически находки с еврейски и християнски символи

Main Pic
Публикувана: 15.12.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 606
Коментари: 0
Археолозите в Израел наскоро са открили 1700 маслени лампи, които датират от второто столетие след Христос. Някои са с християнски, а други с еврейски символи върху тях. Това допълнително подкрепя спорен преди време аргумент за наличието на християни в региона.
 
Находката се превърна в "археологически отличителен белег", след като разгада "археологическа мистерия", датираща от 1934 г. относно християни и евреи в района на Бет Шемеш.
 
Лампите предоставят допълнителни доказателства за процъфтяването на християните в региона заедно с израелтяните през второто столетие след Христос, за което пише еврейският историк Йосиф Флавий. Досега обаче имаше оскъдни доказателства за съществуването и на двете общности. Лампите са били намерени в района на Бет Шемеш в Израел, близо до село Бет Натиф, разположено на югозапад от Ерусалим.
 
"Открихме кладенец за вода, който на пръв поглед приличаше на много други в региона. Но за наша изненада при изкопните работи до мястото на кладенеца започнахме да намираме огромни количества маслени лампи, каменни форми за лампи и фрагменти от фигурки", казват директорите на разкопките Моран Балила, Итай Авив, Никола Бененщайн и Омер Шалев в изявление по случая.
 
Освен това историк и археолог от Израелския орган за антики, заявява: „Фигурките и мотивите върху лампите от района на Бет Натиф разказват историята в района на Юдейските хълмове в периода след бунта на Бар Кокха. През този период християнството  започва да се разпространява и някои от маслените лампи, намерени в региона, носят рибни мотиви. Това е един от символите на християнството в онзи ранен период. Следователно огромното разнообразие от лампи и фигурки доказва, че местното население включва смесица от езичници, християни и евреи."
 
Тази археологическа находка допълнително доказва присъствието на християнството в Израел и помага за потвърждаването на историческите писания на Йосиф Флавий, който предоставя точен разказ за християнството и юдаизма. Йосиф Флавий е историк, оспорван от агностичните и атеистични академици, защото пише за смъртта на Исус и чудесата, които е извършил. Въпреки това Йосиф Флавий е смятан за един от най-точните историци от повечето библейски учени и изследователи. Тази находка помага да се докаже, че историческите му разкази са надеждни  и достоверни.
 
Източник: Israel Antiquities Authority
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg